За втори път недоволни от номинацията на Иван Гешев се събират в центъра на София

Пред Съдебната палата в София се провежда протест срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор.

За втори път недоволни от номинацията на Иван Гешев се събират в центъра на София. Организатор на протеста тази вечер е инициатива „Правосъдие за всеки”. На място има и привърженици на Десислава Иванчева, която на първа инстанция получи присъда от 20 години затвор по обвинение за провокация за подкуп.

Иван Гешев остава единствен кандидат за главен прокурор

На място присъстват и членове на партия „Демократична България”. Христо Иванов, един от лидерите на партията като министър на правосъдието в кабинета „Борисов 2” проведе съдебна реформа според която Висшия съдебен съвет се разделя на две колегии – съдийска и прокурорска. Именно според нея прокурорската колегия предлага и номинациите за нов главен прокурор.

„Основният мотив е, че ролята и функцията на главния прокурор е толкова важна за управлението на държавата, че кръгът от онези, които трябва да могат да правят номинации трябва да е максимално широк, като това да гарантира истински дебат”, коментира Емил Георгиев от "Правосъдие за всеки".

Изтича крайният срок за номинации за нов главен прокурор

„Организира го партия, но аз съм тук от своя собствена гледна точка. Защитаваме една позиция”, казва Тихомир - един от протестиращите.

От инициатива „Правосъдие за всеки” обявиха, че са внесли в Народното събрание предложение за промени в закона за съдебната власт. Според него не просто трябва да бъде оттеглена номинацията на Иван Гешев, но и да се променят условията, при които се правят номинации. Според организаторите хората, които имат право кандидати трябва да бъдат включени по-широк кръг, неправителствени организации, научните среди, както и Висшия адвокатски съвет. 

Репортер: Илияна Шишкова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.