Коментира Тихомир Стоев - прокурор в Апелативната специализирана прокуратура

„Конкурентен принцип няма в случая, защото няма друга кандидатура. Но този избор съвсем не е предрешен. Предстои да бъде гласуван от Пленума на ВСС”. Това обясни в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” Тихомир Стоев, прокурор в Апелативната специализирана прокуратура.

По думите му, ако Иван Гешев не бъде подкрепен, засега няма да има избор.

И следователите застанаха зад номинацията на Иван Гешев

Стоев коментира, че становището на Софийската районна прокуратура в подкрепа на Иван Гешев.

„Считам, че то се споделя от огромна част от колегите от прокуратурата и в София, и в страната”, заяви Тихомир Стоев.

„Начинът, по който протича дебатът за тази кандидатура , тонът на този дебат не беше зададен от прокуратурата, а от граждански и неправителствени организации и политически формации, разбира се. След като се чу техният глас, веднага след издигането на кандидатурата на г-н Гешев, при нас възникна недоумение защо това се случва толкова бързо и преди той самият да е представил своята концепция за развитие на Прокуратурата”, коментира Стоев.

Иван Гешев остава единствен кандидат за главен прокурор

„Гласовете на тези хора, които искат промяна в процедурата за избор на главен прокурор, точно те преди време бяха радетели на идеята да се раздели ВСС на две колегии и прокурорите да излъчват и гласуват номинациите на прокурори, а съдиите – на съдии”, заяви Тихомир Стоев.

„Имаме една кандидатура, около която е обединена цялата прокурорска колегия, съвкупно. Знаете, че в прокурорската колегия има политическа, има и професионална квота. Тези хора са обединени около тази кандидатура, това е достатъчно показателно”, заяви Стоев.

„Г-н Гешев е човек, за когото работата в прокуратурата е кауза. Г-н Цацаров видя в него тези качества, които той прояви и му даде възможност да ги прояви”, каза Стоев.

Повече гледайте във видеото  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.