Поискаха задържане под стража за шефа на „ТАД Груп“

Изтеклите от НАП данни са били предоставяни на световни медии като Би Би Си, "Ройтерс" и др. Това обяви Евгения Станкова, завеждащ Отдел „Антитероризъм” в Спецпрокуратурата и наблюдаващ прокурор по делото срещу шефа на "ТАД Груп" Иван Тодоров.

”Това дава възможност да се засегне националната сигурност на страната”, добави Станкова.

По-рано през деня в Специализирания наказателен съд беше внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Тодоров. Той е обвинен в подбудителство към кибертероризъм. От прокуратурата заявяват, че той не е съдействал по никакъв начин на разследването и не е предоставил паролите на компютрите, иззети от офиса на "ТАД Груп". 

АРЕСТУВАХА ШЕФА НА "ТАД ГРУП": Кой е Иван Тодоров?

Във вторник са проведени разпити на служители на НАП. От тях е станало ясно, че копираните данни на над 5,1 млн. граждани са били предоставени на различни сайтове. В материалите по делото пише, че около 2 седмици преди задържането на соченият за извършител на престъплението Кристиян Бойков данните са предоставени на сайта „Биволъ”. Освен това. имало скрит чат между един от обвиняемите и собственика на „Биволъ”, съобщи прокурор Станкова.

Специализираната прокуратура потвърди, че има теч на данни и на хора, заемащи висши ръководни длъжности.

От разпитите на служителите на „ТАД Груп” става ясно, че са търсени избирателно фирми. Целта на дейността е била да се дестабилизира политическата обстановка в страната и това е постигнато, коментира още Станкова.

Според спецпрокурорите друга цел на атаката срещу приходната агенция е да се внесе смут сред населението, което също се е случило. Служители на НАП обяснили, че много български граждани се притесняват за изтеклите им данни и са постъпили множество жалби и запитвания. Имало много хора, които подали заявления за издаване на нови лични карти.

"ТАД Груп" е хакнала и сървъра, свързан с устройствата на ”Поливни системи” пред Народното събрание, разкриват още от държавното обвинение. Целта била активирането на поливната част пред парламента при преминаване на висши държавници.

Заради всички налични в материалите по делото данни, от Специализираната прокуратура искат то да се гледа при закрити врата.

Иван Тодоров е обвинен и се разследва в подбудителство за кибертероризъм. Той беше задържан във вторник на Летище София.

В разгара на хакерския скандал Иван Тодоров замина за Канада на, по думите му, отдавна планирано посещение. От прокуратурата го обявиха за издирване и издадоха европейска заповед за арест.

Очаква се НАП да даде информация за мерките, които взема след източването на личните данни на милиони българи. Преди дни, данъчните пуснаха на сайта си приложение, в което всеки може да провери дали е станал жертва на хакерската атака. Директорът на агенцията - Галя Димитрова, ще говори за първи път след годишния си отпуск, който не прекъсна, въпреки аферата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.