Най-пресните археологически находки в центъра на София се оказаха от Османско, а не от Римско време

Куршум от пистолет, вероятно „Маузер”, и други следи от човешка дейност от края на 18 век откриха  при ремонта на най-късата улица в София – „Малко Търново”. Тепърва ще се преценява историческата стойност на намереното и дали части от него ще отидат в музея на София. 

Най-пресните археологически находки в центъра на София се оказаха от Османско, а не от Римско време.

„Няма строеж тук в центъра, който да не е засегнал културните слоеве от миналото”, заяви зам.-кметът по култура и образование на Столична община.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Слоевете от миналото в този случай показали основите на сграда, строена в края на 18-ти век. Каменните основи от преди два века ще бъдат жертвани в името на насъщните нужди на днешните софиянци. Като отново се озоват там, където бяха намерени, под паветата на ул. „Малко Търново”.

„За да имаме нормална канализация и тук да няма проблеми, да се отича нормално по тази улица водата правим този ремонт, който ще е сравнително кратък”, каза още Чобанов.

Предвижда се двата участъка на улицата да бъдат изцяло преработени, като горната й част завърши с емблематичните жълти павета. А улицата да стане част от туристическите маршрути в центъра.

И въпреки, че 60-метровата уличка не може да се мери по слава с римските разкопки около Ларгото, кореняк софиянците с носталгия си спомнят предишния й облик. „Пътят ми минаваше оттам. Беше много хубава уличка. От двете страни имаше дървета. Богати дървета, пищни. Винаги беше хладничко”, разказва една от тях.

В новия облик на улицата дървета не са предвидени. Планирано е подмяната на канализация от времето на княз Фердинанд. Очаква се ремонтът да приключи през септември.

Стажант-репортер: Румяна Генова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.