Властите изчислиха, че горят площи с размера на Белгия

Пет региона в Русия обявиха извънредно положение, заради гигантски горски пожари. Повече от половин милион руснаци се подписаха в петиция до властите да се борят с огъня. По-рано държавни служители бяха казали, че гасенето е безсмислено в отдалечените сибирски райони. Пожарите, обаче, станаха толкова големи, че димът започна да стига до градовете.

Пламъци обхванаха 30 000 кв. км от сибирската тундра

Властите изчислиха, че горят площи с размера на Белгия. Бяха пренасочени пътнически полети, а еколози дори твърдят, че изпусканият въглероден двуокис  засилва парниковия ефект на земята.

В сряда се намеси и президентът Владимир Путин, който заповяда армията да помага на Министерството за извънредните ситуации в борбата с пожарите.

Пожари обхванаха обширни площи в Германия и Франция

„Всеки един ръководител на член на Руската федерация, всеки един губернатор, лично трябва да контролира такава ситуация. Не да говорим общи приказки и да сочим с пръст. Лично да се ангажират с въпроса. Не трябва да се допуска огънят да достигне до населените места. Помним какво се случи през 2010 година”, заяви министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.