На 1 август Полша отбелязва 75 години от Варшавското въстание

На 1 август Полша отбелязва 75 години от Варшавското въстание. На днешната церемония присъства и министърът на външните работи на Германия Хайко Маас, който помоли за прошка заради извършените от нацистите престъпления и предложи изграждането в Берлин на паметник, напомнящ за събитията.

 

 

„Срамувам се заради това, което е причинено на Вашата страна от Германия и в името на Германия. Срамувам се и заради това, че тази вина беше премълчавана дълго време след края на войната”, заяви външният министър в Музея на Варшавското въстание.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Архивите говорят: Нацистите, а не комунистите, подпалили Райхстага през 1933 г.

В речта си той подчерта, че трябва да се направи необходимото жертвите да не бъдат забравяни. Маас предложи изграждането в Берлин на паметник, посветен на полските жертви на нацистката окупация. Този паметник ще бъде не просто жест към Полша, но и знак за самите германци. „Престъпленията не могат да бъдат заличени, много от раните няма никога да заздравеят, но можем да направим така, че жертвите да останат в нашето съзнание”, подчерта Хайко Маас.

НА КРАЧКА ОТ СМЪРТТА: 75 години от спасяването на българските евреи

Незабравените лица: 75 г. от спасяването на българските евреи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полски политици отдавна предлагат изграждането на паметник на жертвите от окупацията. Междувременно такава инициатива бе подета и от германски депутати от различни фракции. В Берлин има паметници за различни групи жертви от времето на нацизма. Най-големият и най-известен е паметникът на убитите евреи в Европа, намиращ се до Бранденбургската врата. Наблизо са паметниците на убитите синти и роми и на убитите хомосексуалисти.
 
Полша не може да се съгласи с мнението на германските власти, че въпросът за репарациите за щетите, причинени й през Втората световна война, е закрит, заяви външният министър Яцек Чапутович по време на възпоменателната церемония.
 
"Щетите, нанесени на Полша и на поляците, не бяха отстранени от онзи, който ги нанесе. Поляците сами, със своите усилия и труд, възстановиха разрушената си столица, - каза Чапутович. - Този факт е ярка илюстрация на по-широк проблем, който не позволява на поляците да признаят въпроса за репарациите за закрит." 
 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Редактор: