Разрешително ще се издава от полицията

Шведски град въведе разрешение за просене. За първи път в страната властите на Ескилстюна проведоха нови мерки за борба с просенето. Сега за "пасивно събиране на пари" в определени райони на града може да бъде дадено разрешение от полицията, според уебсайта на общината.

Цената на разрешителното за "пасивно набиране на средства" в Ескилстюна е 250 шведски крони (25 евро), пише "РИА Новости". Кандидатът трябва да е законно в страната и да има шведски номер за социално осигуряване.

3 жени с обвинителни актове за просия на "Капитан Андреево"

Новите правила влязоха в сила на 1 август.

Според местното издание „Eskilstuna-Kuriren“, досега в полицията все още не е постъпило нито едно искане за разрешение. "Ние бюрократизираме процеса, за да го усложним колкото е възможно повече", цитира изданието представителя на градската администрация Джими Янсон.

Просенето не е забранено в Швеция на държавно ниво, регулирането на този въпрос е по преценка на местната администрация. Властите на няколко шведски градове, които преди това наложиха забрана за подобни дейности, бяха критикувани за нарушаване на правата на хората в трудни житейски ситуации.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.