Събитието е благотворително, в подкрепа на хора със сърдечни проблеми

Какво може да накара осем студенти да прекосят Европа на велосипеди? Начинанието им коства цял месец от лятната ваканция. Залогът е да издигнат диагностиката на сърдечни заболявания до нов връх в медицината. 

Младежите пристигат от Холандия. Подготовката за похода им започва преди 10 месеца с фитнес и колоездене между лекциите - по няколко часа всеки ден. По пътя нощували в къмпинги и се хранили с въглехидрати. Спукали и доста гуми. Прекосяването на Европа с велосипед обаче младите холандци правят не за да се забавляват, а за да... спасяват животи.

Велопоход в подкрепа на хората, страдащи от хемофилия (ВИДЕО)

Всичко започва преди шест години, когато бащата на друга студентка - Дафне Колен, влиза в черната статистика като един от онези холандци, които ежедневно губят живота си вследствие на кордиоваскуларно заобляване. Тогава тя решава да превърне личната си трагедия в помощ за други със същия проблем. Първия такъв преход, който организира, е до Рим. Събира малко над 20 000 евро.

Оттогава всяко лято, вместо да почиват, студентите предизвикват възможностите си и обикалят Европа на колело. Крайната дестинация тази година е София. Средствата, които събират, даряват за разработката на нов вид ранна диогностика. С помощта на изкуствен интелект, така наречената "чатбот" улавя първите симтоми на кардиоваскуларно заболяване.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.