Недоволство и протест срещу умъртвяването на домашните свине има и в Монтана

Областният управител на Сливен призова протестиращите на пътя при с. Крушаре да се оттеглят  доброволно. Вече пети ден недоволните от призива за унищожаването на домашните прасета блокират основното шосе между Сливен и Ямбол.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В понеделник дори се стигна до инцидент с блъснат човек. От областната управа заявяват, че ако демонстрантите не спрат незаконния си протест, може да се наложи да се намеси жандармерията.

Протестиращите заявяват, че са  готови и на крайни действия, за да защитят животните си. 

ДЕНОНОЩНА БЛОКАДА: Стопани на домашни прасета остават на пътя Ямбол – Сливен (ОБЗОР)

„Не може правото на 20 човека на протест да нарушава свободното придвижване на хиляди други. Добре, протестирай, но не пречи на бизнеса, на пътуващите и на хората в с. Крушаре”, коментира областният управител на Сливен Чавдар Божурски.

„Ето я барикадата, балите и бензина. Съпругът ми ще се самозапали и ще остави децата ни сираци”, каза Силвия Стефанова от с. Крушаре.

През блокадата протестиращите пропускат само линейки и пожарни автомобили. Обходният маршрут за пътуващите с автомобили е през селатата Камен, Жельо Войвода, Кабиле, което удължава пътя им с 30 км.

Недоволство и протест има и в Монтана. 40 населени места в Монтанско попадат в зоната с карантина.

Във вторник вечерта на протест излязоха животновъди в Първомай. Повече от 100 собственици на домашни прасета поискаха отсрочка от държавата за умъртвяване на домашните животни. Въпреки че крайният срок за това изтече преди два дни, стопаните отказват да ги ликвидират.

 Напрежението на митинга ескалира след реплика на представител на Министерството на земеделието, че стопаните не са се научили как трябва да се отглеждат прасетата.

 „Аз нямам никаква вина, че не съм дошъл в Първомай. Съжалявам много. Някои хора не са си научили урока. Не ми се сърдете, защото заболяването е много сериозно. Като ви опре яйцето отзад и о научихте”, каза проф. Георги Георгиев - директор на Дирекция“Изследване на риска“ в Министерството на здравеопазването.

Репортери: Мира Безус, Благой Бекриев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.