Протестиращите се обявиха категорично против умъртвяването на здрави животни

Свиневъди организираха денонощна блокада на пътя Ямбол - Сливен. Собственици на домашни прасета останаха на пътя и през нощта в знак на протест срещу мерките на държавата в битката с африканската чума.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Въпреки проливния дъжд и градушката, местните останаха на изградения пункт край село Крушаре. Исканията им са да спре евтаназията на прасета в района. Към недоволството постоянно се присъединяват хора и от други населени места.

Блокадата на пътя наложи полицията да отбива движението по обходни маршрути. Семейства с деца, все пак достигнали до Крушаре, успяха да минат.

А протестиращите настояват при тях да дойде представител на властта, който да им разясни защо трябва да се евтаназират прасета, които не са болни.

Все още не е ясно докога ще остане блокадата.

Продължават протестите на свиневъдите (ВИДЕО+СНИМКИ)

Не стихва напрежението сред стопаните на домашни прасета и в Пловдивско. В събота сутрин жители на село Войсил излязоха на спонтанен протест. Според тях сумата от 300 лева няма да покрие разходите им за отглеждането на животните. Тези пари държавата всъщност дава за дезинфекция на стопанствата.

В кметствата по места не се водят регистри кой колко прасета отглежда в задния си двор. Според недоволните така всеки жител може да претендира за обезщетение. Фермерите настояват и за яснота откога и от коя институция ще могат да получат компенсацията си.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.