Стопаните на домашни прасета не са съгласни с мерките на държавата

Близо 20 часа продължава протестът на стопаните на домашни прасета, които не са съгласни с мерките на държавата. Хората останаха на пътя Ямбол - Сливен през цялата нощ, като блокадата продължава и в събота.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА НА ПЪТЯ ЯМБОЛ - СЛИВЕН ВИЖТЕ ТУК

Събралите се не са доволни от предложените от премиера след срещите в Пазарджик 300 лева на двор и ново прасе от промишлените свиневъди, след като кризата отмине. "Те ще оставят хората без поминък, а африканската чума ще стане хронична. Тя ще стане хронична за десетилетия заради тяхната неадекватност", каза още Стефан Стефанов от село Крушаре.

Заплашва ли чумата по свинете с екокатастрофа?

Протестиращите поискаха и оставки. "От вчера сме тук и ще седим докрай, докато Дамян Илиев не си подаде оставката и не си тръгне, заедно с цялото ръководство на БАБХ", заяви Ангел Митов.

Към защитниците на домашните прасета се присъединиха и стопаните Ана и Тодор от Болярово, станали известни около чумата по овцете и козите. "Абсолютно същата схема се повтаря, както беше при нас - манипулации, заплахи. Хората се страхуват, ако им пишат акт, какво да правят. Искат съвети от мен", добави животновъдът Ана Петрова от град Болярово.

Движението по републиканския път между Ямбол и Сливен и в момента се пренасочва през обходни маршрути през селата и АМ „Тракия“.

Не стихва напрежението сред стопаните на домашни прасета и в Пловдивско. Тази сутрин жители на село Войсил излязоха на спонтанен протест. Според тях сумата от 300 лева няма да покрие разходите им за отглеждането на животните. В кметствата по места не се водят регистри, кой колко прасета отглежда в задния си двор и според недоволните, така всеки жител може да претендира за обзщетение. Фермерите настояват за яснота от кога и от коя институция ще могат да получат компенсацията и след колко време ще им бъдат доставени малки прасета.

"Това не ни удовлетворява нас. Тези 300 лева, например аз моите бременни майки, как с 300 лева какво да прави тази майка? Нищо не правя аз. Няма да позволя да влязат да ми трепат прасетата. Как ще се раздава самото обезщетение? Искат списъци от нас кметовете, които списъци трябва да представим до 5-ти следобед с броя на стопанствата и животните, които се отглеждат в тях. Този списък според мен няма да бъде реален, защото няма да има вече отглеждани животни, а ще има заклани животни", каза кметът на село Бенковски - Иванка Пачева. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.