Повечето гърци не са оптимисти за ефекта от строгите правила

В разгара на почивките в Гърция - неприятна изненада за туристите пушачи. Южната ни съседка затяга  контрола върху цигарения дим с жестоки глоби за пушачите. Здравното министерство разпрати специални инструкции на местните власти да започнат стриктно прилагане на съществуващото законодателство срещу дима на обществени места.

И забраните, и глобите са факт отдавна, но досега властите са си затваряли очите. Още преди да спечели вота обаче настоящият премиер се закани да промени това.

„Ако гласоподавателите ни се доверят, след изборите пушенето на обществени места ще остане в историята. И ще започнем от парламента. Омръзна ми да срещам колеги, журналисти, които нарушават забраните и си пушат напук на закона”, каза гръцкият премиер Кирякос Мицотакис.

Последните проучвания сочат, че 27% от гърците са пушачи. Повечето не са оптимисти за ефекта от строгите правила.

Тежки глоби за шофьорите пушачи в Гърция

Христос работи в сферата на обслужването. Според него жестоките глоби ще навредят на туризма.

„Не е сега моментът за тези мерки. Пагубно е за бизнеса с туристи. Няма никакъв контрол няма. Хората си пушат свободно. Според мен българите, които май са мнозинство тук, пушат повече”, обясни той.

Действително в курортното селце Неа Офринио преобладават българите. Симо е един от почиващите.

„Гърците, турците, както и най-вероятно българите, тази забрана няма да ги спре”, смята той.

Забраната за пушене е особено строга за шофьорите на таксита и автобуси от обществения транспорт. Ако в колата запалиш цигара, глобата е 1500 евро. Ако пък има малко дете, санкцията е двойна.

Контролът за превозните средства е в ръцете на полицията. Контролните органи имат право да установят нарушението и да наложат глоба.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.