Изпълнителната агенция проверява частния медицински център, издал фактура за 530 лв. за промиване на ухо

Частните лечебни заведения сами формират цените си, когато нямат договор с НЗОК. Тук въпросът е по-скоро морален и търговски. Това каза проф. Владимир Пилософ от Изпълнителната агенция „Медицински надзор” в ефира на „Здравей, България” по повод на случая, при който частен медицински център издаде фактура за 530 лв. за промиване на уши. 

530 ЛЕВА ЗА ПРЕГЛЕД: Над закона или над морала се лекуват пациентите?

„Други са органите, които трябва да проверяват целесъобразността на цените и доколко са обосновани. Нашата задача е да проверим доколко лечебното заведение отговаря с правилата на постановките на закона. /…./ Няма прекалено високи цени. След като на лечебното заведение е дадено правото да формира цени, какво означава прекалено висока и прекалено ниска? В крайна сметка затова има различни типове лечебни заведения. Единственото изискване към лечебни заведения, които нямат договор с НЗОК, е цените им да са публично обявени”, добави той.

19-годишен жител на ЮАР получи фактура за 530 лв. за преглед от лекар по морето

Проф. Пилософ обясни, че все още не са изготвени констативните протоколи на медицинския център в „Златни пясъци”.

Изпълнителната агенция „Медицински надзор” извършва и в момента проверки на лечебните заведения по Черноморието. До момента не е отчетен ръст на нарушенията спрямо миналата година.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.