Те ще продължат до края на седмицата

В разгара на туристичесикя сезон акция "Скорост" по пътищата на страната. Събитието е част от  европейска инициатива за контрол на скоростните режими.

Тя започна днес и ще продължи до края на седмицата. От полицията казват, че около 30% от катастрофите стават именно заради висока скорост. Такива операции се провеждат през няколко месеца, като обикновено регистрираните нарушения са хиляди.

През първите шест месеца на този година катастрофите в страната са почти 3000. Загиналите над 250, а ранените повече от 3600.

Над 37 000 нарушения са констатирали пътните полицаи само за седмица

Санкциите за превишената скорост могат да стигнат до стотици левове и отнемане на шофьорска книжка за срок от три месеца.

„Фокусът на операцията е насочен към установяване на нарушения, свързани с превишаването на скоростта. Такава операция беше проведена в началото на април. По време на първата такава бяха установени около 37 000 нарушители”, обясни главен инспектор Илия Георгиев от "Пътна полиция". 

40 камери ще следят за нарушители в бус лентите в София

Припомняме, че предишната седмица институциите във Варна се събраха, за да обсъдят мерки за намаляване на катастрофите в района. Търсят се мерки за намаляване на тежки инциденти. Като основна причина за тях беше посочена именно несъобразената скорост. А според цифрите загиналите при пътнотранспортни произшествия във Варненския район за първото шестмесечие са със 75% повече спрямо същия период на миналата година. Пострадалите пък са двойно повече.

АКЦИЯ "СКОРОСТ": Над 7000 нарушения само за 10 часа

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.