Страхове от нова финансова криза обхванаха световните пазари

Страхове от нова финансова криза обхванаха световните пазари. Американските борсови индекси отбелязаха рязък срив при затварянето си, като за Дау джонс спадането е от над 3%.

Борсите в Европа затвориха със спад от 2 на сто. Сривът беше предизвикан от опасенията за търговска война между Съединените щати и Китай, но също и от така наречената инверсия.

Западни издания коментират европейската номинация на Кристалина Георгиева за шеф на МВФ

Лихвените проценти по американските държавни облигации с падеж след 2 години станаха по-високи от тези по облигациите с падеж след 10 години. За последен път това се е случило в навечерието на световната икономическа криза, разразила се през 2008 г.

„Мисля, че пазарът на облигации отправя много ясен сигнал и той е, че търговските войни са ужасни за глобалната икономика. Политиката на Тръмп Америка на първо място може би е добра донякъде за Америка и в краткосрочен план, но е в дългосрочен е много лоша за Америка и глобалната икономика. В крайна сметка вече започваме да виждаме това преобръщане начело с проблеми като Хонконг, Brexit и катастрофалната европейска икономика”, коментира Рос Гърбър, финансов анализатор.

Политическият хаос около Brexit срина пазарите

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.