Прокуратурата ще поиска обвиненият за тежкото престъпление да бъде задържан под стража

Ден на траур в община Сливен след убийството на 7-годишно дете. Момиченцето беше брутално изнасилено и захвърлено под мост в сливенското село Сотиря. Кристин почина в линейката на път към болницата. 

Тази вечер в 17:30 часа пред сградата на община Сливен ще има бдение в памет на детето. 

ДНК проба потвърди: Мартин Трифонов е изнасилил и убил детето в Сотиря

Същевременно се очаква прокуратурата да поиска постоянен арест за обвинения за престъплението Мартин Трифонов. Все още не е насрочен часът, в който ще се гледа мярката му, но е ясно, че това ще се случи в областната болница, където е Трифонов. Той ще отговаря за убийство на малолетен по особено жесток начин, за изнасилване и за блудство.

Близките на убитото дете в Сотиря обвиняват и медиците за смъртта му

В момента 21-годишният мъж е под засилена полицейска охрана в болницата в Сливен. Той е приет с две огнестрелни рани след продължително преследване и задържане в петък следобед. Родителите на Мартин Трифонов са знаели какво е извършил, твърдят част от доброволците, участвали в издирването му. Засега той е единственият заподозрян за престъплението.

Говорителят на главния прокурор коментира обвиненията срещу екипа на Спеша помощ, който е откарал Кристин в болница.

„Нямаме данни за ненавременна или неадекватна намеса на медицинския екип. Причината за смъртта на детето е тежка черепно-мозъчна травма с излив на мозъчно вещество, несъвместимо с живота”, заяви пред NOVA Румяна Арнаудова.

 „След като Мартин Трифонов направи в съдебната зала признания, съдът ще замени доживотната присъда с лишаване от свобода. Такъв е законът. Вероятно той ще получи присъда от 30 години затвор. Трябва да има промяна в закона и доживотният затвор да не може да се заменя. Той ще си живее в затвора и някога ще излезе, а Кристин никога няма да бъде първокласничка", заяви адвокат Марин Марковски.

„2700 души сме в селото от три етноса – около 2200 са ромите, около 500 - българите и 24 са турци. Не разделям населението, искам да има сигурност. Нещата са изтървани. Апелирам управляващите да вземат мерки”, заяви пред NOVA Димчо Георгиев, кмет на село Сотиря. Той обясни, че след жестокото убийство селото не се е разделило и няма напрежение.

Кметът каза още, че в Сотиря скоро ще има видеонабюдение.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.