Това стана новина в Русия, където медиите започнаха да търсят автора

Когато Тайлър Иваноф се натъква на бутилка, в която е скрито послание на 50 години, той едва ли е предполагал, че подателят ще бъде издирен, пише Би Би Си. Мъжът от Аляска събирал дърва, когато се натъкнал на странната находка, написана на руски и публикувал снимка във „Фейсбук“ с молба изпращачът да бъде открит.

Оказало се, че писмото в бутилка е написано от моряк, служещ на руския кораб „Сулак“ и е хвърлено в морето на 20 юни 1969 година. Руски медии успяха да издирят подателя – капитан Анатоли Ботсаненко.

Тайлър Иваноф разказва, че събирал дърва на около 32 километра от родното си село Шишмареф, когато се натъкнал на бутилката, която била запечатана с коркова тапа.

„Трябваше да положа усилия, за да я отворя. Всъщност успях да я отворя със зъби“, разказва мъжът пред местни медии. „Хартията беше все още суха и миришеше на вино… на стар алкохол. Но писмото беше сухо“, споделя той.

Призивът му в социалната мрежа намерил отклик и писмото било преведено. „Най-искрени почитания! От кораба „Сулак“ на руската далекоизточна флота. Поздравявам този, който открие тази бутилка и го моля да отговори на адрес: Владивосток – „Сулак“ за целия екипаж. Пожелаваме Ви здраве и дълголетие и попътен вятър. 20 юни 1969.“

Когато капитан Ботсаненко, който в момента е на 86 години, разбрал, че посланието му е било открито и прочетено, избухнал в сълзи от радост. Пред руския телевизионен канал „Русия 1“ той заявил: „Изглежда като моя почерк. Наистина!“

Капитан Ботсаненко ръководи строежа на „Сулак“ през 1966 година и плава с кораба до 1970 година. Откривателят на писмото Тайлър Иваноф написа във „Фейсбук“, че е „страхотно как малка снимка може да се превърне в голяма история.“ Той споделя, че възнамерява един ден също да пусне писмо в бутилка. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си