С 200 лв. повече струва топлото в София при най-масовите жилища

20% по-високи сметки за парно и топла вода в сравнение с миналата година. Това показват данните за София на най-големия топлинен счетоводител в България.

За най- масовите жилища – между 50 и 70 квадрата, работата на радиаторите през зимата и горещата вода за 12 месеца - от май 2018 година до май 2019 година, са стрували средно 721 лв. или близо с 200 лева повече от миналата година.

БСП и Теменужка Петкова в задочен спор за пазара на ток (ОБЗОР)

Когато говорим за гореща вода и парно - годината се измерва от май до май. За това време - цената им е скочила с 16%.

Особено чувствителен към тези промени е портфейлът на пенсионерите. „Тази година са много високи цените. И топлата вода е нещо невероятно! Плащам повече топла вода, отколкото парно. Какво е това подгряване, какво е това чудо?!”, коментира Йорданка Добрева.

Причина номер две за високите сметки е, че зимата е била по-дълга и по-студена от миналата, обясняват топлинните счетоводители. „Отоплителният сезон тази година е 174 дни за София. За сравнение с миналата година – той е бил 168 дни. По-студен е средно с един градус – ако миналата година е бил малко над 5, сега е около 4 градуса средна температура”, заяви Милена Стоянова, управител на фирма за топлинно счетоводство.

Колко пари ни е струвала зимата?

Апарманетът на Йорданка Добрева попада в графата 50-70 квадрата. Като тегли чертата - и при нея разходите за парно са чувствително по-високи тази година. „Неприятно е, защото тази година аз отоплявам само една стая. За мен сметките са нереални”, казва тя.

Близо 60% от абонатите в София имат да доплащат на Топлофикация за изхарчената енергия през цялата година. А едва 40 на сто – ще имат да получават пари обратно. Обикновено, това съотношение е 50 на 50. Топлинните счетоводители напомнят на тези, които не са ги допуснали за отчет, да се свържат с тях.

Влизат в сила новите цени на парното, топлата вода и тока

„Клиентите, неосигурили достъп, получават една максимална сметка – т.е. сметка на максимална енергия, както за отопление, така и за вода. И наистина трудно биха могли да употребят толкова енергия, колкото се начислява служебно”, заяви Милена Стоянова.

С близо 25% по-високи енергийни помощи ще получават социално слабите

Ако обаче не се свържат с тях за отчет, ще им се наложи да платят тази сума.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.