Левицата внася сигнал до прокуратурата за монопол на дружества, свързани с Ковачки

БСП внася сигнал до прокуратурата за пазара на ток. Според левицата се създава монопол, зад който стои бизнeсменът Христо Ковачки, а държавата го подкрепя. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отрече твърденията.

БСП се ядоса на цените на тока - от тях страдали най-много българските производители. През юни, юли и август електроенергията у нас е била най-скъпа в Европа, отчита левицата.

„Един производител на банички и бюрек в Гърция, който ползва българска електрическа енергия, плаща по-ниска цена, отколкото този на Съдебната палата в София”, обясни Кирил Добрев.  

БСП сезира прокуратурата за монопол на дружества, свързани с Ковачки

„Само на 9-ти август цената на енергетиката на Българската енергийна борса е била по-висока от тази на съседните борси – в Румъния и в Унгария. Нито един мегават не се продава по друг начин, различен от този, определен в Закона за енергетиката, а именно публично и прозрачно”, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Работодателите искат КЗК да провери енергийния бизнес на Ковачки

АОБР към КЗК: Личи ясна тенденция за игнориране на проблемите в енергетиката

Президентът на КНСБ: Смятам, че има манипулации на пазара на промишлен ток

Левицата засякла недостиг на електроенергия. В съмненията си за непрозрачно регулиран пазар на ток намеси конкретен търговец - обвини го в монопол, защото изкупувал целия ток от държавната енергетика през дружества, регистрирани в офшорни зони.

Петкова в отговор на БСП: Предизборната кампания е в пикова фаза

„След Васко да Гама от село Рупча, имаме Христо Ковачки от Сейшелите – собственик на електрически централи. Същият този бизнесмен Христо Ковачки от Сейшелите проявява интерес и е стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене”, каза Добрев.

„Процедурата беше публична, прозрачна, всеки можеше да заяви такъв интерес. Разбирам всичко, разбирам, че става въпрос за кампания, свързана с местните избори, но когато говорим за енергетика, трябва да бъдем абсолютно пунктуални”, каза Петкова.

До края на седмицата БСП ще внесе сигнала си до прокуратурата. А енергийният министър обясни, че всеки, който има съмнения, може да ги изпраща до институциите.

Ще има ли фалити на предприятия заради увеличението на цената на тока?

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.