От БСП обявиха, че ще сезират прокуратурата за монопол на дружества, свързани с Ковачки

„Очевидно предизборната кампания е в своя пик, ако съдим по казаното днес от страната на БСП. Явно колегите имат доста къса памет, защото, когато поехме ресора през ноември 2014 г., ситуацията беше изключително тежка. Дефицитът в „Национална електрическа компания“ ЕАД надхвърляше 800 млн. лв., задълженията към т.нар. американски централи бяха застрашителни, междуфирмената задлъжнялост – също, работата на целия сектор беше блокирана.“ Така министърът на енергетиката Теменужка Петкова отговори на твърденията на БСП за лошо управление в енергетиката, отправени по-рано през деня. Тя припомни спешните промени в Закона за енергетиката, създаването на фонд „Сигурност на електроенергийната система“, оценено високо от Световната банка, както и промените, свързани с дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране като ключови стъпки за нормализиране на ситуацията в сектора.

Средната цена на електроенергията за периода юни-август по официални данни е 48.59 евро, в Румъния тя е 49.86, в Унгария – 50.14 евро. Това е статистиката, която отговаря на обвиненията на БСП, че цените на електроенергията у нас през този период са най-високите в Европа. Петкова припомни, че именно по време на управлението на правителството на Борисов е създадена Българската независима енергийна борса и либерализацията на енергийния пазар е навлязла в решителната си фаза.

По отношение на твърденията от страна на БСП, че държавните дружества са излезли „в почивка“, което е дало възможност на други мощности да се включат на пазара, Петкова припомни, че става въпрос не за почивки, а за планови годишни ремонти. Те се оповестяват година по-рано и са пряко свързани с техническата възможност на мощностите да работят нормално, уточни енергийният министър.

БСП сезира прокуратурата за монопол на дружества, свързани с Ковачки

Ние неведнъж сме искали американските централи да бъдат вкарани в норми, казаха от БСП по-рано през деня. В тази връзка Петкова припомни, че през 2014 г. ДКЕВР е постановил цените да се намалят, но НЕК да продължи да изкупува електроенергията на тези централи по старите, по-високи тарифи. В резултат на този популистки ход НЕК за няколко месеца натрупа дефицит от стотици милиони левове, припомни Петкова. Тя допълни постигнатото през 2015 г. предоговаряне на цените за разполагаемост с двете централи, в резултат на което днес НЕК им плаща със 100 млн. лв. годишно по-малко.

Енергийният министър призова всеки, който има съмнения за поведението на участници на пазара, да сезира КЕВР и припомни, че тя лично е направила това за цените на борсата на 3 юли, когато в рамките на няколко часа цената отбеляза рекорд.

Работодателите искат КЗК да провери енергийния бизнес на Ковачки

АОБР към КЗК: Личи ясна тенденция за игнориране на проблемите в енергетиката

Президентът на КНСБ: Смятам, че има манипулации на пазара на промишлен ток

По отношение на обвиненията от страна на БСП, че „компании, свързани с определен концесионер, дължат на държавата стотици милиони за предоставени въглищни концесии“, енергийният министър припомни, че всички въглищни концесии са предоставени с решения на Министерския съвет в периода 2002 – 2007 г. вкл. През 2014 г. имаше натрупани около 4 млн. лв. задължения по един концесионен договор, но през май 2015 г. успяхме да ги съберем на база на договор за цесия.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор в АЕЦ „Белене“ е максимално публична и прозрачна и в нея може да заяви интерес за участие всеки, който прецени. Така Петкова коментира изявлението на БСП, свързано с участие на бизнесмена Христо Ковачки в процедурата.

Изказванията, че произвеждаме електроенергия, която продаваме евтино в Гърция, противоречат на принципите на ЕК за общ пазар, коментира Петкова друго обвинение от страна на БСП.

Ще има ли фалити на предприятия заради увеличението на цената на тока?