Индустриалците отправят остри критики и към българския енергиен холдинг

Разследване на сделките на НЕК, поиска бизнесът. Индустриалците отправят остри критики и към Българския енергиен холдинг. Оказа се, че шефът на НЕК Петър Илиев е и председател на  Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг. Така на практика той сам е отхвърлил депозираната си оставка.

Българският енергиен холдинг се управлява от тричленен Съвет на директорите. Именно той в сряда е върнал оставката на председателя на НЕК Петър Илиев.

АИКБ: Настояваме за разследване на офертите на НЕК

NOVA поиска да се свърже с председателя на Директорския борд, за да получи информация относно мотивите за решението. Оказа се обаче, че шеф на Съвета е самият Петър Илиев. И така се стигна до абсурдната ситуация той сам да обяснява за подадената и отхвърлената си оставка.

Не пожела да го направи, а в писмо до NOVA от пресцентъра на енергийния холдинг информираха, че законът забранява той да участва и решението е било взето с мнозинство от Съвета на директорите.

Мнозинството очевидно са другите двама членове, които са и негови подчинени. Те на свой ред изтъкват, че шефът им Петър Илиев е професионалист с дълъг управленски опит. Такава бе и тезата на Теменужка Петкова, която като министър на енергетиката е отговорна за БЕХ.

БЕХ не прие оставката на шефа на НЕК въпреки скандалите

„Съветът на директорите на БЕХ след заседание прецени, че не е удачно да бъде приета тази оставката, тъй като г-н Илиев е професионалист, той е директор на БЕХ вече 5-та години”, заяви Теменужка Петкова.

Бизнесът недоумява, защо Петър Илиев запазва поста си и подозира корпоративни интереси. „Очевидно хората, за които работи изпълнителният директор на НЕК са се преборили за неговия пост, но тези хора не са българската икономика, българската индустрия, българските граждани”, коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Защо се стигна до съмнения в корупция и предизвестен търг в НЕК?

До скандалите в НЕК се стигна, след като работодателските организации обвиниха Петър Илиев за високата цена на тока за фирмите на свободния пазар. Сериозно напрежение имаше и заради обявен търг за продажба на електроенергия. Подозренията паднаха върху голям енергиен играч, заради когото с държавна протекция се манипулирал пазара.

„Такива количества при тези условия няма кой друг да си позволи освен Ковачки”, каза още Велев.

А само ден след като оставката на Илиев не беше приета, работодателските организации видяха нов проблем. „Днес вече има нов търг, с почти същите условия. Количеството енергия е по-малко, но условията са същите”, посочи Велев.

Оставането на Илиев от поста може да изкара бизнеса, който потребява ток, на протест.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.