Бордът на БЕХ, който е гласувал за отхвърлянето на оставката на Петър Илиев, се оглавява от самия него

Разследване на сделките на НЕК поиска бизнеса. Частниците отправят остри критики и към Българския енергиен холдинг, заради отказа на ръководството му да приеме оставката на шефа на НЕК. Петър Илиев депозира оставката си миналата седмица, след бизнес организации обвиниха ръководството на електрическата компания, че влияе на цените на свободния пазар и така фирмите плащат по-скъп ток, а прекупвачи се облагодетестват. 

Оказа се обаче, че всъщност Петър Илиев сам на практика е отхвърлил депозираната си оставка. Илиев всъщност е председател на 3-членния съвет на Българския енергиен холдинг. Така илзлиза, че подава оставка на себе си и заедно със своите заместници я отхвърля

В Борда на БЕХ, който е гласувал за отхвърлянето на оставката на Петър Илиев, влиза и самият той, сочи справка на сайта на холдинга. Нещо повече - той го оглавява.

„Български Енергиен Холдинг“ ЕАД се управлява от тричленен Съвет на директорите:

Петър Илиев – Председател на Съвета на директорите
Петьо Иванов – Член на Съвета на директорите и изпълнителен директор
Живко Динчев – Член на Съвета на директорите

Така излиза, че Илиев е подал оставка пред самия себе си и заедно с двамата си заместници я е отхвърлил.

Вече за нас са виновни Съвета на директорите на БЕХ, които не приеха оставката на шефа на НЕК, както и тези, които са успели да се преборят за неговия пост и които са им въздействали. Ние настояваме да се направи разследване на тези оферти. Няма независим купувач, който би купил такава енергия. Това заяви в предаването „Здравей, България” председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев.

На въпрос дали работодателите все още твърдят, че има умисъл при търга с цел облагодетелстване на Христо Ковачки, Велев отговори: „Не са известни аргументите за отхвърляне на оставката на шефа на НЕК. При всички случаи става дума за недобро управление на НЕК. Ние не знаем в чия полза се управлява, но очевидно не е в полза на икономиката и нашите членове, които дават работа на 82% от наетите и тяхната продукция формира 86% от брутната добавена стойност на страната. Хората, за които работи изпълнителният директор на НЕК, не са тези, и те са успели да се преборят за неговия пост. /.../ Такива количества, при тези условия, няма кой друг да си позволи. Няма значение даже кой е, името му. Важното е, че това е определен човек и това не е пазарно поведение”, обясни председателят на АИКБ.

БЕХ не прие оставката на шефа на НЕК въпреки скандалите

Той потвърди, че няма промяна  в позицията на четирите работодателски организации, е без смяна на ръководството няма да се спрат схемите за манипулиране на пазара.

Велев припомни и на какво се дължи тяхната позиция. Става дума за търг, при който е оферирана енергия без гарантиран почасов профил. „Купува се такава за три месеца напред, а на предния ден се получава информация за кой час каква такава ще има. Няма друг такъв търг. Когато има такива с отклонения – това се определя със съгласието на продавач и купувач. Докато в случая това отклонение се определя от продавача. Правилата го позволяват, но такава енергия може да купи само човек, който е в сговор с продавача, или който управлява и по някакъв начин оказва влияние над него. Независими субекти не могат да участват в един такъв търг”, обясни той.

Васил Велев обясни, че европейският регламент не позволява подобни условия за провеждане на търг. „Ако четем регламента, а той е закон от по-висок ранг, задължителен за изпълнение в страните членки, не го позволява, защото той изисква ненарушено и конкурентно взаимодействие между търсене и предлагане и че не могат да се извличат неправомерни печалби от пазарни злоупотреби. Той изисква открита и честна конкуренция на пазарите на търговия на едро в полза на крайните потребители на енергия”, добави той.

Председателят на АИКБ изрази мнение, че чрез публикуване на поръчкови статии се прави опит за оневиняване на председателят на НЕК.   

„Направи впечатление активността на един професор – вярно е, че ние не знаем къде точно е професор и по какво, но бяха публикувани редица поръчкови статии, в които се обясняваше, че няма нищо необичайно в този търг. Всъщност има. Няма друг такъв търг”, каза Васил Велев.

По-късно в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира: "Не смятам, че моментът е подходящ за приемането на оставката на изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев." Тя посочи, че Съветът на директорите на БЕХ е решил, че оставката на Илиев не трябва да бъде приета. „Г-н Илиев е професионалист в областта, в която се занимава, той е директор вече пета година. Премина се през много тежки моменти, знаете какво беше състоянието на НЕК. Сега то е стабилизирано. Така че смятам, че моментът не е подходящ за приемане на подобен тип оставки“, заяви Петкова.

Тя подчерта, че диалогът с българския бизнес е много добър. „Имало е тежки моменти, в които заедно сме търсили решения и сме ги намирали“, уточни енергийният министър. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Защо се стигна до съмнения в корупция и предизвестен търг в НЕК?

Работодателите: Превръщаме се в пъдари на НЕК

Работодателите: Има всички признаци на организирана престъпна група при пазара на ток за бизнеса у нас

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.