От здравното министерство на страната са сезирали СЗО за ситуацията

Избухването на епидемията от листериоза в Испания вече е международна заплаха. Министерството на здравеопазването на страната сезира европейските органи и Световната здравна организация (СЗО) за ситуацията, предава испанският вестник „Ел паис”.

Източници от ведомството са обяснили пред изданието, че това е предпазна мярка поради опасността някои туристи да са успели да се заразят с болестта след консумация на замърсени продукти в Испания. И успокояват, че до този момент няма регистриран такъв случай.

"Европейската комисия е наясно с епидемията, свързана с консумацията на свинско месо. Ние си сътрудничим с испанските власти и внимателно наблюдаваме развитието на събитията", потвърди говорител на общността в четвъртък. Дистрибуцията на такива продукти от Испания вече е ограничена, допълват от там.

Бактерия в свинското зарази десетки в Испания, вече има и една жертва

Междувременно ТАСС съобщава за починал мъж от автономната общност на Кантабрия. Той  също е бил болен от листериоза. Според регионалните власти този случай не е свързан с огнището на инфекция, започнало в Андалусия.

В сряда здравното министерство потвърди 150 случая на заболяването в страната, като най-големият брой е регистриран в Андалусия - 132. На други 530 души са взети проби, очакват се резултатите от изследванията. Във вторник стана известно, че от него в областта почина възрастна жена, уточняват от ТАСС.

Предполага се, че източник на листериозата са месните продукти на производител от Андалусия. Властите там вече са решили да изтеглят от продажба всички месни продукти на въпросния производител. Според местните власти източникът на заразата е бил в завода.

Листериозата е бактериална инфекция, която засяга централната нервна система и може да причини менингит и енцефалит. Заболяването е най-податливо на определени групи хора: бременни жени, новородени, възрастни хора и хора с отслабена имунна система. Най-често с нея може да се заразим чрез консумация на храни, които не са преминали предварителна термична обработка. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.