Похитителите на българската история нямат място в бъдещето, заяви Радев по повод годишнината

Хиляди хора се събраха на връх Шипка, за да отбележат 142 години от боевете за свободата на България. Празникът беше отбелязан с възстановка на историческите събития.

СНИМКИ ОТ ВЪЗСТАНОВКАТА ВИЖТЕ ТУК

Президентът прие почетния строй на представителната гвардейска част.

СНИМКИ ОТ РЕЧТА НА ПРЕЗИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

„В жарките дни на август 1877 година съдбата на българския народ бе на кръстопът. Надеждата за свобода, изгряла с обявяването на Руско-турската война, се изправи на този връх срещу ордите на Сюлейман паша, сеещи гибел из Тракия. И ако днес Шипка е нашият храм на свободата, то е защото е съграден с кръвта на българските опълченци и руските воини, които не отстъпиха нито крачка назад. Преди 85 години народната признателност израсна във величествения Паметник на свободата. Неуморен и непоколебим бронзовият лъв продължава да бди в сърцето на Родината като страж на свободна България. Като символ на държавността и духа, обединяващ българите от всички краища на родните земи”, заяви Радев.

„Тук върху камък е изписан нашият дълг и трябва да помним, че на Шипка „на клеветата строшен бе зъбът”. Че похитителите на българската история нямат място в бъдещето. Да отстояваме свободата си срещу посегателства - от чужди и от свои. Да се изправим срещу цинизма и лицемерието, които задушават правото ни на по-добър и достоен живот. Ще израстват нови поколения, но споменът за подвига на героите на Шипка няма да изтлее. Ще минават годините, но този паметник няма да запустее. Защото в неговата основата са положени дела, а не обещания, защото са вградени кости, а не празнословие. Вечна памет на героите! Да живее свободна и независима България”, заключи президентът на България.

Снимка: Олег Попов, NOVA

141 години от Шипченската епопея: Хиляди се стекоха на историческия връх (ОБЗОР)

Тази година се навършват 85 години от построяването на паметника. В тази връзка наскоро бе ремонтиран лъвът. На толкова години е и Христо Гъдев – син на човека, който го е построил.

„В кухината му моят баща е направил стоманена конструкция, към която са монтирани отделните части на лъва. И специалистите са казали, че е много здраво направена и ще издържи още 100 години”, сподели Христо Гъдев. 

От издигането на паметник, лъвът, намиращ се на лицевата му част, не е бил ремонтиран. Почистването му приключи предсрочно, а материалът, от който е изработен се оказа не бронз, а месинг.

"Предстои едно проучване, за да разберем, ако е възможно, от какъв произход е самият месинг. Много е вероятно това да са беоприпаси, които са използвани от българската армия през 20-те, 30-те години, когато е започнало изработването на фигурата, но това проучване ще се направи тази зима", каза директорът на Националния музей „Шипка – Бузлуджа” Чавдар Ангелов.

Радев: Шипка е свято място, което ни обединява като народ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Честванията по случай 142 години от Шипченската епопея започнаха още вчера с традиционния крос по изкачване на близо 900-те стъпала към върха.

Годишнината ще приключи в събота вечер в центъра на Габрово с тържествена заря - проверка. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.