Какво е да плуваш с най-добрите и как се работи за мечтата за олимпийско злато?

Младата надежда на българския спорт Йосиф Миладинов е само на 16 години, но грабна медал на Световното първенство за юноши в Белград и спечели квота за Олимпиадата. Йосиф тренира в Швейцария, където го сравняват с легендарния Майкъл Фелпс.

"Не ми тежи отговорността и се надявам да спечеля медал от Олимпиадата. На 6 години започнах да се занимавам с плуване. Бях в Германия 4 години, от една съм в Швейцария. Всичко зависи от треньора, обстановката и състезателите, с които тренираш", казва Миладинов. 

Мениджърът на националния отбор по плуване Кристиян Минковски обясни, че успехът на Йосиф е много значим. "Той се състезава с най-добрите в този спорт. В плуването е важно как се финишира, а не как се стартира. Надявам се Миладинов да покаже, че е по-добър от конкурентите си", каза още Минковски.

Тийнейджър счупи световния рекорд на Фелпс на 200 м бътерфлай (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той обясни, че у нас има много млади хора, които се занимават с плуване, а тези, които тренират спортно плуване, са малко. "Клубовете и треньорите в България успяха да покажат, че дори с тази база, са успешни на международно ниво", заяви мениджърът.

Йосиф е получавал предложения от чужбина, но категорично не иска да се състезава за друга държава. "България ми е на сърцето и не съм се замислял да бъда другаде. Имам малък талант, който мога да продължа да обработвам и да ставам по-добър", споделя плувецът.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.