Домакин на празниците на изкуствата е Созопол

Със зрелищен спектакъл на балет „Aрабеск” започна 35-ото издание на „Аполония”. Домакин на празниците на изкуствата е Созопол.

През следващата една седмица на 5-те фестивални сцени ще има над 70 събития. Програмата включва театрални постановки, кинопрожекции, концерти на живо и изложби на някои от най-изявените ни художници. А десетки автори ще представят пред публика последните си литературни творби. Балетът обаче е изкуството, което тази година има честта да открие „Аполония”.  

"АПОЛОНИЯ 2018": Какво предстои в Созопол?

На сцената на амфитеатъра балет „Арабеск” отбележи и 50 години от създаването си. Юбилейният спектакъл е създаден специално за фестивала. В него се включват няколко танцови постановки. 

А в Художествената галерия на Стария град е разположена пъстра палитра от майстори на четката. На фокус е изложбата „Триенале на сценичния плакат”, която събира селекция от близо 500 плаката на автори от 26 държави. Сред художниците е и Росен Тошев със своите картини в хиперреалистичен стил, наподобяващи пощенски картички.

„Две от тези тук присъстващите са всъщност пейзажи от самия град, които са реални пощенски картички, които аз съм правил навремето, т.е. те си фигурират като пощенска картичка и се купуват в пощата”, каза художникът Росен Тошев. 

Всяко едно изкуство ще има свои ярки представители в Созопол, казват организаторите.

„Тук са над 75 събития -  кое от кое по-интересни и по-търсени, а за част от тях вече няма билети. Отбелязваме много годишнини - 85 години от смъртта, за съжаление, на любимия ни Коко Азарян, но и хубави - 60 години на Плевенския фолклорен състав, който ще празнува тук при нас", каза още Маргарита Димитрова. 

За откриването пристигна и министърът на културата Боил Банов. „Най-вълнуващият фестивал в България е това за мен и сега като дойдох, особено чувство изпитвам след всичките години, в които тук са гостували такива невероятни артисти", заяви Банов. 

„Аполония” продължава до 7 септември. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.