Напослеък отвличането на вниманието е една от най-честите причини за инциденти на пътя

Само за първите 6 месеца на 2019 г. 757 души у нас са самокатастрофирали - основно заради отвличане на вниманието. Заради все по-честата употреба на различни мобилни устройства в автомобила, броят на този вид произшествия се увеличава драстично. С помощта на автомобилен състезател и невролог екип на „Събуди се” направи експеримент, за да разбере какво се случва с мозъка ни докато шофираме и едновременно с това използваме мобилния си телефон.

96% от шофьорите у нас се смятат за нискорискови

Освен мобилния телефон, опасни фактори могат да бъдат навигатора, цигарата в ръката или дори приказливия спътник, предупреждава неврологът от Александровска болница акад. Лъчезар Трайков.

Ако само за секунда откъснем поглед от пътя, за да отпием глътка кафе или да отворим сандвича си – действия, които отнемат секунда, това автоматично повишава риска от катастрофа с 30%. Ако решим да наберем номер на телефона си, докато шофираме, опасността от инцидент скача десетократно. Ако пък решим съвсем набързо да прегледаме информация в интернет, рискът се увеличава 35 пъти. Ако сме недоспали, нервни или потиснати например, границата пада още по-ниско.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.