Петима души са задържани, съобщиха на извънреден брифинг заместник-главният прокурор и главният секретар на МВР

Мащабна полицейска операция в столицата. Жандармерия и полиция нахлуха рано тази сутрин в кв. "Христо Ботев". Изградени са КПП-та на МВР на всички изходи от квартала.

Десетки полицейски служители претърсваха адреси в квартала. Задържани са петима души.

"Групата осъществява дейността си от 2015 г. Претърсени са 5 адреса, задържани са 5 лица. Това бяха всички набелязани за задържане. Някои от тях са доста крехка възраст, но въпреки това са пълнолетни", каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Операцията е насочена срещу престъпна група, занимаваща се с лихварство и насилствени действия. Заместник-главният прокурор Иван Гешев обясни, че участниците в групата отдавали заеми с много големи лихви, които при невъзможност да бъдат върнати, получателите били изнудвани да прехвърлят имота си, а жените са били превръщани в бели робини. 

"В определени райони, където населението е с нисък социален статус, хора, които ще нарека криминални авторитети, движат почти всичко, свързано с незаконна дейност - от лихварството, през насилствени действия, наркотици и купуване на гласове. Остава усещането, че в някои райони държавата се е оттеглила. Това не е така, но има база за работа", обясни Гешев, като по-късно уточни, че засега няма данни задържаните при днешната акция да се занимавали с търговия за гласове.

"Времената на функциониране на такива групи, общности, ако не са свършили, ще свършат. Държавата и в частност прокуратурата са се ангажирали с този проблем. Има потенциал в кратки срокове този проблем да бъде решен", каза още Гешев. Групата се е занимавала и с продажба на наркотици и цигари без бандерол. По информация на NOVA основна роля в групата са имали двама братя.

"Видяхте колите, видяхте къщите - тези хора не са работили нито един ден в живота си", добави той.

 Спецакция в „Орландовци”, задържани са 15 души (ВИДЕО+СНИМКИ)

Четирима души са арестувани към момента, съобщи пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов във Военна академия "Г. С. Раковски", където се състоя церемония по откриване на новата учебна година. По думите на Маринов работата продължава и задържаните може да са станали повече. 

През март отново при акция на ГДБОП и Спецпрокуратурата бяха задържани 15 души. Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност 14 души за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици, грабежи, кражби, производство и разпространение на акцизни стоки без бандерол. Сред обвинените са двама полицейски служители - взводни командири в столичното Второ районно управление. 7 от тях останаха в ареста. 

7 от задържаните в „Орландовци” остават в ареста, сред тях и двамата полицаи

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.