Журналистът навърши 90-годишна възраст

Журналистът Дамян Обрешков навърши 90-годишна възраст съвсем скоро, но това не го кара да се откаже от писането.

„При мен нещата са добре, защото нямам никакви здравословни проблеми. Как е станало това, балканският корен, не знам. Много нещо съм свършил през живота си. Много бях ангажиран, в много редакции съм бил, много нерви имаше, уволнения имаше, всичко имаше, но бай Дамян се запази непокътнат, защото вярвам в истината, вярвам в живота и лошите неща ги отмахвам настрани”, споделя журналистът.

Бай Дамян, както го наричат приятели и колеги, започва работа като журналист в София, след като е уволнен като комсомолски ръководител в Дряново.

„Дойдох без пари, гола пушка. Постъпих в „Народна младеж” и ми тръгна нагоре. Тръгна ми, защото явно, че съм имал някакви дарби, защото много бързо се развих”, спомня си той.

Обрешков е отразил  индустриализацията на страната по времето на социализма.

„В писането, аз съм летописец на индустриализацията на България. Ние журналистите ходихме из държавата, а не само, както сега - парламента, президентството и Министерски съвет”, казва той.

След  дълги години писане в различни издания, той става и главен редактор на вестник „Труд”, откъдето е уволнен заради критична статия към етрополски прокурор, който е осиновен от активен комунистически борец, за да влезе директно в университет.

„Не за мен само, но и за колегията, той е една изключителна личност. Едно достойно перо на нашата журналистика. Той е уволняван, защото по душа е разбойник. Всеки журналист трябва по душа да е малко разбойник, иначе няма да стане журналист. Иначе химикалката му ще е скучна. От тази химикалка няма да излезе взрив, няма да излезе екшън”, заяви Петьо Блъсков- главен редактор на вестник „Труд”.

А до днес писалката на бай Дамян не само че не е спряла, а е също толкова остра, както преди.

„Аз мога да ви кажа, че свобода на словото няма никъде. Свобода на словото може да има само в главата на журналиста и тогава се получава журналистика. Само човек сам може да си създаде свобода на словото. Запомнете го това”, призовава Дамян Обрешков.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.