Темата коментират историкът проф. Искра Баева и блогърът Асен Генов

Изостря се дипломатическото напрежение между България и Русия. Посолството на Руската федерация у нас заяви, че е "учудено" от реакцията на България по повод подготвяната изложба за 9-ти септември.

Вчера от външното ни министерство излязоха с остра позиция по повод експозицията, определяйки действията на червената армия не като освобождение, а като репресии.

"75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“. Заглавието на бъдещата изложба страната ни определи като "съмнителна историческа теза". И допълни, че щиковете на съветската армия са донесли половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест и деформирано икономическо развитие. Часове по-късно дойде и отговорът на руското посолство. Целта на изложбата е да запознае българите с архиви от руските хранилища и няма общо с вътрешнополитическия дискурс на отделни политически сили.

От ГЕРБ защитиха реакцията на ведомството ни като адекватна и навременна. „Ние сме вече отдавна членове на ЕС и на НАТО и не би трябвало да допускаме такива провокационни ходове във важни от нашата история дати - дори такава, каквато е 9-ти септември, защото все пак още са доста поляризирани оценките за тази дата и последващите събития в нашата история.”, коментира Владимир Тошев.

На друго мнение обаче беше опозицията. Бившият външен министър Кристиян Вигенин нарече поцизията на България ненужно остра и агресивна. „Министерството на външните работи чрез тази позиция всъщност поставя под въпрос, да не кажем, че отрича ролята на Русия, тогава Съветския съюз, в победата над нацизма във Втората световна война.  Това не означава ли в някаква степен и оправдаване на престъпленията на нацизма?”, попита депутатът от левицата Кристиан Вигенин.

Напрежение: Външно министерство с остра позиция заради изложба за 9 септември

Историците у нас също не видяха проблем в заглавието на изложбата. „Изложбата е назована "Освобождаване на Източна Европа от нацизма". Според външно министерство съветската армия трябваше да остане на границите на Съветския съюз и да остави Хитлер в Източна Европа. Това ли е протестът? Това че има други последици е друг разговор. Става дума за края на войната”, коментира проф. Искра Баева.

Темата беше дискутирана и в руските медии. От Москва призоваха президента Румен Радев да се намеси в спора, заявявайки, че това е недопустимо. А руските историци стигат и по-далеч, заявявайки, че България нямаше да съществува днес като независима държава, ако не беше освобождението й от профашисткия режим през 1944 година.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.