В горната камара на британския парламент решиха да не правят опит за блокиране на гласувания снощи закон

В разгара на драмата около Brexit, британският парламент отне правомощията на премиера около напускането. Междувременно опозицията блокира опита му да свика избори. Облаците над главата на Борис Джонсън се сгъстиха допълнително, след като брат му подаде оставка като депутат.

Британският парламент напрактика изви ръцете на премиера Борис Джонсън. Депутатите първо му отнеха контрола върху Brexit, след това забраниха и напускане без сделка. И накрая - предсрочни избори няма да има.

"Предложението за избори е като ябълката, която Злата кралица предложила на Снежанка. Само че не е нито ябълка, нито са избори, ами е чистата отрова на твърдия Brexit", каза лидерът на лейбъристите Джереми Корбин. А премиерът обвини Корбин в "подла обида към демокрацията".

Братът на Борис Джонсън напуска правителството на Великобритания

"Преди 48 часа той водеше скандиранията: "Спрете преврата, позволете на хората да гласуват". Сега казва: "Спрете изборите и спрете хората". Мисля, че е първият лидер на опозицията в демократичната ни история, който отказва покана за избори", каза още премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

Опозиционните партии все още обсъждат как да отговорят на призива на Борис Джонсън за предсрочни избори на 15 октомври.  Преди това обаче горната камара на парламента - Камарата на лордовете трябва също да одобри законите за Brexit. Лидерът им обеща, че това ще стане до утре.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.