Заключителната част на фестивала е в неделя вечерта във Враца

В "Леденика" се състоя концерт от програмата на първия фестивал "Музика в пещерата". В продължение на три дни, музиканти от всички жанрове покоряват публиката с акустиката на природния феномен и с виртуиозните си изпълнения. В първото издание се включват много имените наши музиканти от различни жанрове. В залата с внушителни размери 60 на 45 и височина 23 метра са изнасяни първите у нас концерти под земя.

„Музика в пещерата" – това е и усещането, и името на уникалния фестивал. Ефектът от съчетание на природни дадености с музика е преднамерено търсен. Затова за първото издание дойдоха изявени изпълнители на класическа музика, поп, джаз и фолклор от цялата страна. Музикантите са изкушени заради изключителната природна акустика на залата, която заради тази си дадност е наречена Концертна.

"Акустиката е изключителна! Много приятно се свири", сподели Хари Ешкенази. 

Фестивалът е единствен по рода си в България.

"И не само в България. Всъщност на много малко места по света големи пещери, които да са благоустроени и да позволяват да бъдат благоустроени. Още по-малко са тези от тях, които имат такава голяма зала", обясни диригентът Христо Павлов.

Заключителната част на фестивала е в неделя вечерта, на площада пред общината във Враца, с концерт от серията "Фортисимо Фест" и диригент Максим Ешкенази. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.