Причината според тях е замърсяване

Сигнал за екокатастрофа край Перник. Тонове умряла риба изплува в язовир „Пчелина”. Първи за това алармират доброволци, които поддържат и охраняват водоема. Причината според тях е замърсяване.

През последните дни идилията на язовир „Пчелина” е само привидна. Екип на NOVA измина няколко стотин метра по брега. С просто око може да се види, че има много умряла риба.

Според Марио Антонов от Централна рибно-опазваща организация проблемът е още по-голям. „До вчера общо бреговата ивица, по която имаше риба, беше около 10 километра. Екокатастрофата е тотална - умрели жаби, умрели раци, умрели охлюви. Екосистемата е напълно унищожена”, коментира той.

Язовирът се захранва от река Струма и според Марио Антонов обяснението за случилото се е едно: „В река Струма, в градската й част, се изливат от различни предприятия всякакви видове гадости. Реката беше жълта, беше кафява, беше кафяво-ръждива, течеше бяла пяна”.

Рибар улови екзотичен хищник в яз. „Пчелина”

Причините за измирането на рибата според институциите са други - кислородът във водата е под нормите, температурата дори на дълбочина е висока. Нещо повече - зарибяванията, които правели доброволците, не били одобрени от властите.

„Следователно съществува вероятност язовирът да е презарибен, което допълнително допринася за изчерпване на кислорода”, коментира Радослав Георгиев - директор на Басейнова дирекция "Западнобеломорски район".

От екоинспекцията обясняват, че от началото на годината са получили няколко сигнала за замърсяване на река Струма. Проверки установили, че замърсителят е "Топлофикация” - Перник. Общо осем предприятия пък имат разрешително да заустват отпадъчни води в Струма. И когато нарушавали, били наказвани.

„Наблюдават се 60 показателя. Около половината Менделеева таблица я наблюдаваме всеки месец. При това наблюдение не сме установили драстични нарушения и превишения на нормите на качество”, каза още Георгиев.

„Ако смятат, че наистина водата не е отровена, да дойдат с една кофа, да напълнят вода, да си потопят ръката, четири пъти днес по 15 минути. Това, което ще стане - цялата ръка ще им се покрие с една слуз, сякаш е намазана с олио”, каза той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.