Недоволните настояват за лични срещи с депутатите

Медицински работници разпънаха палатки пред парламента. Няма да правят лагер, а чакалня за депутати. След шестия протест, на който те поискаха по-добри условия на труд, по-високи заплати и реформа в системата, сега сестрите се обръщат директно към народните представители. Те питат какво правят депутатите за решаване на проблемите им и искат среща лично с премиера.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА

 

Правителството отпусна 50 млн. лв., които да бъдат използвани за повишаване на заплатите в сектора, но сестрите все още не са видели увеличението във фишовете си. Според тях обещаните 950 лв. заплата в сектора не са факт. А в момента липсват 30 000 медицински сестри в болничната сфера.

Медицински сестри и фелдшери отново на протест пред парламента (ВИДЕО+СНИМКИ)

Медиците са категорични, че исканията им не опират само до заплатите. „Настояваме за промяна на цялата система на здравеопазването, защото самото финансиране на болниците според нас е неправилно. Принуждават ни да зависим от работодатели и от преминал брой пациенти по клинична пътека. Това за нас не е нормално”, коментира Мая Илиева, организатор на протеста. Тя е категорична, че отпуснатите допълнителни пари за здравеопазване не са отишли за заплати на медицинските специалисти.

Разследват случаите на насилие срещу медици с приоритет

„Правим го пред Народното събрание, за да зададем много въпроси на народните представители. Купихте ли бастуни и очила на медицинските сестри пенсионери, защо не могат да се запълнят местата в университетите за медицински сестри?”, попита Веселина Ганчева, медицинска сестра.

„Защо г-н Бойко Борисов не иска да се срещне с нас? Толкова ли сме страшни? Какво му пречи да отдели половин час, за да му кажем истината от първо лице и да го попитаме защо обещаните за месец юни от 950 лв. не стигнаха?”, попита Димитрия Димитрова.

И премиерът реагира. Държавата е превела парите за обещаното увеличение на заплатите на медицинските сестри, увери Борисов. „И аз искам двойно, кой не иска двойно? И затова влагаме милиарди за инвестиции. И вчера съм се карал на Ананиев за това къде са 50-те милиона, но те всъщност не са 50. 86 са. Да се оправдава той къде са”, лаконичен бе министър-председателят.

В отговор до NOVA от Здравното министерство обясниха, че с 50 милиона лева – разблокирани средства от резерва на Здравната каса. От 1 юли са увеличени цените на повече от 120 клинични пътеки, което индиректно би се отразило на заплатите на сестрите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.