Във всички взети проби е намерен живак

Учените откриват високи нива на химикали и живак в делфините, обитаващи Ламанша. Това показва доклад, публикуван в списанието Scientific Reports и цитиран от БГНЕС.

Майка делфин „благодари“ на рибари, спасили бебето ѝ (ВИДЕО)

Изследването е проведено от учени от университета в Лиеж. Проучването анализира съдържанието на устойчиви органични замърсители и живак в кожата и подкожния мастен слой от дебелфините видове Tursiops truncatus край бреговете на Нормандия. Взети са биопсични проби от 82 делфина, по-специално 79 проби от подкожна мастна тъкан и 69 кожни проби.

Делфинче на 9 дни е починало в делфинариума във Варна

Повечето органохлорни замърсители бяха забранени в развитите страни през 70-те и 80-те години на миналия век, но продължават да остават в околната среда. По-специално такива липофилни замърсители се натрупват в мастните тъкани на животните. В подкожния мастен слой на делфините е регистрирано високо съдържание на полихлорирани бифенили, които са устойчиви органични замърсители. Във всички взети проби е намерен живак. Отбелязва се, че химическото съдържание на анализираните индивиди е едно от най-високото при китоподобните.
 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.