Какви последствия крият пожарите, обхванали горския пояс на Земята?

Амазония, Аляска, Сибир, Централна Африка, Австралия и Индонезия. Навсякъде бушуват огнени стихии в невъобразими мащаби. Горят белите дробове на планетата. Умират вековни гори, чието възстановяване ще отнеме стотици години. На хиляди километри от нас се води битка за оцеляване на огромни популации животински видове. Атмосферата понася жесток удар с тонове токсични газове. В дългосрочен план под заплаха е крехкият баланс на живота на Земята.

Екип на NOVA посети екваториалните гори на Амазония, където хората от племето Шаненауа танцуват. Отчаяно отправят най-горещите си молитви към природата, към световната общественост и към боговете. Местното население е изправено пред истински апокалипсис. Гората, която им дава живот и прехрана, е в пламъци. Заради жегата и сушата всяка минута огнената стихия унищожава площ с размерите на едно и половина футболни игрища. По данни на Бразилския институт за космически изследвания от началото на 2019 година в Амазония са изпепелени 43 хиляди квадратни километра гора. Територия, колкото половин България, вече е овъглена пустиня.

Нели Дончева от WWF България коментира, че последиците ще са за много години. Ако дори 20 % от Амазонските гори изчезнат, ще започне процес на саванизация. А саваните нямат свойствата на горите като влияние върху климата. В момента обезлесяването е достигнало 17 %. Тоест 3 % делят планетата от опасна промяна в климата.

„Огън в белите дробове на планетата“ в „Темата на NOVA“

Научни изследвания оприличават всяко дърво в джунглата като част от най-големия климатик, който охлажда Земята. Веднъж разрушена, тази охладителна система ще има нужда от стотици години, за да възвърне своя капацитет, ако въобще има условия за това.

В самото начало на сухия сезон Бразилия се оказва неподготвена за незапомненото бедствие. Докато пламъците светкавично обхващат Амазонските джунгли, на огнения фронт са единствено доброволците от местните племена. „Това е разрушение. За тази гора ще дам и последната си капка кръв”, заяви старейшина на един от народите в гората.

В първите дни на горещия август един по един щатите на Бразилия в района на горящите екваториални гори обявяват тревога. Държавата ангажира огнеборци, доброволци и военни, но стихията вече е извън всякакъв контрол в континентален мащаб. “Министерството на правосъдието може да прати 40 души в Амазонка. Представете си! 40 души за да се борят с пожарите. Няма ресурси. Хаосът е дошъл.” - думите са на президента на Бразилия Жаир Болсонаро.

Междувременно на 800 километра над Земята спътниците „Сентинел“ от мрежата на европейската програма „Коперник“ запечатват мащаба на пожарите. Благодарение на тази технология милиони по цял свят могат да разгледат засегнатите райони в детайли. А конкретно за областта Амазония можем да пресметнем точния брой на огнищата за месец август.

„Бяха регистрирани 4 хиляди единични пожара. Което е 4 пъти повече от миналата година. Тогава бяха едва хиляда.”, обяснява експертът.

Данните на системата „Коперник“ са категорични. Ситуацията това лято е неколкократно по-драматична, тъй като концентрацията на въглероден оксид над Южна Америка през август е без аналог за последните 5 години.

Какво още показа разследването на репортера на NOVA Николай Василковски гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.