Коментират Ростислав Петров, Мирослав Стефанов и Борис Гончаров

Необходимо е да има сериозни наказания за киберпрестъпления. Това трябва да се счита за престъпление. Това заяви категорично председателят на Българската асоциация на сертифицираните етични хакери Ростислав Петров в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.  

Той коментира провелия се форум по темата. Според него е необходимо публично-частно партньорство, за да се повиши ефективността на защитата срещу киберпрестъпления в държавната администрация. „Поставихме началото на публично-частното партньорство в сферата на киберсигурността, което е изключително добро начало. Всички държавни институции ни подкрепиха, така че съм положително настроен”, добави той.

По думите му вече е създадена стратегия за повишаване на киберсигурността в България. Предстои тя да бъде усъвършенствана. „Тя се крепи на две опорни точки – образование и структура”, подчерта Петров.

Бизнесът и властта се обединиха в битката срещу кибертероризма

Председателят на Българската асоциация по киберсигурност  Мирослав Стефанов заяви, че е необходимо да се дебатира повече за Закона за киберсигурност. „Шестте бранша, които са засегнати от този закон, без значение държавни или частни, трябва да са готови с тази наредба за минималните изисквания за мрежова защита”, уточни той.  

Според него е необходимо в закона да е описано, че одиторите, който ще проверяват за уязвимостите в мрежата на държавната администрация  трябва да имат различни сертификати в сферата на информационната сигурност . „Хората, които ще правят тези одити ще трябва да имат някакъв международен сертификат”, добави той и посочи, че е необходимо да се знаят и фирмите, които ще правят одита.

Експертът по киберсигурност  Борис Гончаров заяви, че е нереалистично заплащането в сектора на ИТ поддръжката в държавната администрация да достигне това в частния сектор, но според него имам механизми, чрез които държавата може да привлече специалисти. „Заплащането не е единственият фактор, който влияе на човек, за да се развива в дадена посока. Държавата има механизъм , с който да разпише един кариерен път на един специалист и да го привлече с това нещо. Наистина обаче има много голям дисонанс между пазара на труда и държавната администрация. Но не е и реалистично да очакваме подобен тип заплащане в държавната администрация, защото тя не е само това и в много сфери страда от недостиг на средства. Така че една рязка промяна в точно определен спектър на държавната администрация би могло да натежи като негатив в различни посоки. Може и би трябвало да се актуализират заплатите със сигурност, но не може да се очаква драстичен скок”, обясни Гончаров.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.