Австралиецът е излежал 12 години от наказанието си за смъртта на студента Андрей Монов

Австралиецът Джок Полфрийман излиза на свобода. Това реши Апелативният съд. Той беше осъден на 20 години затвор заради убийството на студента Андрей Монов в центъра на София през 2007 година.

Джок Полфрийман ще излезе на свобода 6 години по-рано. Многократно през годините австралиецът искаше да бъде освободен, заради добро поведение зад решетките. Досега получаваше откази. Мотивите, с които сега съдът решава да го пусне, ще станат ясни до дни. Полфрийаман е осъден за това, че в края на декември 2007 година на площад „Света Неделя” влиза в конфликт с група младежи. След това се стига до бой с нож. При сблъсъка загива 20-годишният  Андрей Монов, а негов приятел е ранен. Съдиите са категорични, че австралиецът е нанесъл фаталните рани умишлено.  Той твърди, че е действал при самоотбрана.

Аз съм човекът, който беше нападнат от  15 души.Няма никого на моя страна, няма две групи. Те казаха в съда, че съм нападнал 15 човека без причина и без провокация, само с желание да убия всички. Полицаите казват на лош английски : “Ти уби момче”. Аз мислех, че лъжат , за да ме рекетират за подкуп. Аз мислех, че правян измами. Не знаех, че някой е умрял, не вярвах, че някой е умрял. Въпросът е малко като „Параграф 22”, но аз не съм искал Андрей Монов да умира”, заяви пред камерата на „Ничия земя” преди време Джок Полфрийман.

Съдът не пусна предсрочно осъдения за убийството на студента Андрей Монов

„Това скандално решение ни завари силно неподготвени. Веднъж вече беше отхвърлено на първа инстанция желанието. Един млад живот беше отнет на 20 години. И искам да попитам тези хора, които са взели решението: „Толкова ли струва убийство и опит за убийство?”. За мен това е гавра с българското семейство”, обясни Димитър Кръстев, свидетел на престъплението.

Главният прокурор Сотир Цацаров също коментира предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. „От една страна най-лесно е да кажа, най-тактично, или най-дипломатично, че решенията на съда не се коментират. В конкретния случай обаче ще кажа, че всеки трябва да носи отговорност за това, което прави. Ако кажа още нещо, то ще е крещящо неуважение към конкретния съдебен състав”, заяви обвинител номер 1.

Полфрийман излиза на свобода утре.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.