13-те платна изчезнаха от дома на наследници на Майстора в София на 27-ми декември 2018 година

Двамата мъже, обвинени за крупната кражба на картини на Владимир Димитров – Майстора, излязоха на свобода. Причината е, че изтече законовия 8-месечен срок, в който те могат да останат в ареста без да е готов обвинителният акт срещу тях. 13-те платна изчезнаха от дома на наследници на Майстора в София на 27-ми декември 2018 година.

Само пред NOVA, за престъплението призна един от извършителите и поиска извинение.

Антон Антонов е рецидивист. Не си спомня колко пъти е попадал в затвора за кражби. Помни обаче в детайли как и защо влиза в дома на наследниците на Майстора. Твърди, че имал поръчител. „Той ми каза, че ще ми даде 5 000 лева за картините”, каза Антонов.

Откраднаха платна на Владимир Димитров-Майстора и Димитър Киров (ВИДЕО)

Имал и инструкции. „Каза картините да бъдат с подпис и да не бъдат с моливи, а да бъдат с маслени бои. Каза, че били закачени, няма СОТ, няма и аларма. Обясниха, че не трябва да се влиза през главната улица понеже имало камери, да не ни засекат. И ни показа откъде да влизаме”, каза още Антонов.

Антон и съучастникът му стигат до къщата през строеж, като дори не се налага да разбиват вратата. „Ние влязохме през един прозорец, който беше с две крила. Той беше счупен от нас”, посочи още Антон Антонов.

Вътре намират десетки платна. „Влязохме вътре двамата и започнахме да откачаме картините като ги пазихме. Взехме общо 13 или 14 картини”, каза още той.

ПО СЛЕДИТЕ НА ШЕДЬОВЪРА: Как картини на Майстора изчезнаха от дома на негов наследник?

Антон твърди, че предал картините на поръчителя си, но бил излъган. „Той каза, че картините са били много фалшиви и че не ставали за нищо. Каза, че ще трябва да намалим от цената. Накрая ми даде 2500 лева с голям зор”, обясни Антонов.

Екип на NOVA заведе Антон в къщата, от която преди 9 месеца е откраднал картините. „Чувствам се много неудобно. Като виждам сега тази къща и настръхвам, че съм влизал нея”, коментира той.

Наложи му се да се срещне с един от наследниците на Майстора – Христо Антонов. „Много съжалявам, че съм влизал в тази къща. Аз не знаех, че в тази къща има такива картини”, каза Антон Антонов на наследника на Майстора.

Пред NOVA обаче направи признание.„Ако знаех, че това са скъпи картини, щях да вляза и да си ги взема, но не да ги дам на тези пари. Щях да им взема 100 000 лева, без да се пазарим”, каза той.

Двама души са арестувани за кражбата на картини на Майстора

Пред камерата ни, обраните наследници проявиха разбиране. „Не изпитвам негативни чувства, а по скоро симпатия. Аз ги смятам за жертви на съвременната ситуация, в която те са принудени да крадат”, каза Пламен Антонов, собственик на откраднатите картини.

От Софийската районна прокуратура заявиха, че обвинителният акт срещу Антон и съучастника му ще бъде готов и внесен в съда още тази седмица. В показанията си, Антон Антонов не е споменавал за поръчител. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.