Хората се опасяват, че Русия ще се възползва от създалата се ситуация

Стенограмата от телефонния разговор между Доналд Тръмп и украинския президент Владимир Зеленски предизвика оживени реакции в Украйна. Според опозиционен прозападен депутат, близък до бившия президент Петро Порошенко, Зеленски на практика е "обещал" на събеседника си да проведе разследване срещу неговия политически съперник Джо Байдън.

Конгресмени ще разследват Доналд Тръмп

Журналистка нарича във Facebook случилото се "срам и позор", а директорът Института за световна политика в Киев отбелязва, че Зеленски "няма ни най-малка представа от изкуството на водене на преговори, нито от международно право".

Публикуваната от Белия дом стенограма на телефонния разговор между двамата президенти показва, че Тръмп е поискал от Зеленски да разследва дали бившият вицепрезидент Джо Байдън е спрял разследване на украинска газова компания, в която е работел синът му.

Това стана повод демократите да започнат процедура по импийчмънт на президента.

„Вашингтон Поуст”: Лидерът на Конгреса ще обяви разследване за импийчмънт на Тръмп

„Надявам се, че Зеленски ще намери правилната линия и срещата му с президента Тръмп ще бъде конструктивна, така че украинските интереси да не пострадат. Ще има повече общи точки, отколкото разделения, защото, ако отношенията между САЩ и Украйна се влошат, Русия със сигурност ще се възползва. Това ще е от полза само за Русия”, заяви депутатът Мария Йонова.

„Ако Зеленски не сътрудничи с Тръмп е много вероятно да възникна трудности за Украйна. В такъв случай ще трябва да се преговаря с Русия и с европейските страни”, коментира Дмитрий Снитко - жител на Киев.

В четвъртък се очаква да бъде публикувано съдържанието на жалбата на анонимния подател, която предизвика процедура за импийчмънт срещу Доналд Тръмп.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.