Камарата на представителите ще проверява дали американският президент трябва да бъде подложен на импийчмънт

Започва разследване за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп. Новината за предстоящата процедура по отстраняването от длъжност на американския държавен глава беше обявена от председателя на конгреса Нанси Пелоси.

„Трябва да бъде потърсена отговорност на президента. Никой не е над закона”. Това заяви Пелоси.

Тръмп ще бъде разследван заради съмнения за оказан натиск върху президента на Украйна Владимир Зеленски. Твърдението е, че американският президент е поискал от Зеленски да разследва Джо Байдън и сина му, който работи в украинска газова компания. Байдън е основен конкурент на Тръмп на президентските избори догодина.

„Президентът на Съединените щати призна, че е говорил с президента на чужда държава, в случая Украйна за нещо, което ще му помогне политически, за преизбирането му”, каза още Пелоси.

„Вашингтон Поуст”: Лидерът на Конгреса ще обяви разследване за импийчмънт на Тръмп

Във вторник Доналд Тръмп обеща да разпространи записа на целия разговор, провел се на 25 юли. Но днес Белият дом публикува само кратките бележки от софтуера, който записва автоматично диалога между двамата президенти. След като казва колко много Съединените щати са направили за Украйна и изтъква големия принос на Вашингтон, Тръмп моли Зеленски за услуга.

Байдън е спрял разследване и много хора искат да разберат повече за това, така че ако можете да направите нещо с главния прокурор ще бъде добре. Байдън обикаля и се хвали, че е спрял разследване, така че можете да го проверите. На мен ми звучи ужасно”, казал е Тръмп.

Американският президент настоява, че личният му адвокат и бивш кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани е много уважаван човек.

„Ще го помоля да ви се обади, заедно с главния прокурор. Руди много добре знае какво се случва и той е много способен мъж”, заяви Тръмп.

От правосъдното министерство отрекоха американският президент да е говорил с главния прокурор Уилям Бар за Украйна.

Процедурата по импийчмънт, на която ще бъде подложен Тръмп , се състои от три стъпки. Първата вече беше предприета - разследване в комисия в конгреса.  След това камарата на представителите провежда гласуване за импийчмънт, което изисква обикновено мнозинство.  Ако гласуването е положително, президентът се смята за отстранен, но това не е окончателно.

Следва трета стъпка - Сенатът, където ако 2/3 от сенаторите гласуват "за",  президентът трябва да бъде окончателно отстранен.

До сега в историята само двама американски президенти са били подлагани на тази процедура. Андрю Джонсън през 1868 година и бил Клинтън през 1998 година. И двамата остават на поста си, след като сенатът не събира нужното мнозинство.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.