До няколко дни правителството ще излезе с единна позиция

България втвърдява позицията си спрямо Северна Македония.  До това решение стигнаха президентът, премиерът, министри и политици.  На среща при държавния глава те решиха страната ни да подкрепи членството на Скопие в ЕС, но при определени условия.  Основният проблем са историческите спорове между двете страни.

До няколко дни правителството ще излезе с единна позиция – с ясни условия и критерии, които Северна Македония да изпълни, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Основният препъни камък са дългогодишните исторически спорове. За първи път и президент, и управляващи постигнаха единомислие – членството на Македония в ЕС, не може да е за сметка на българската история и идентичност.

СРЕЩА ПРИ ПРЕЗИДЕНТА: България подкрепя Северна Македония за ЕС, но под условие

След повече от два часа разговори, президент и премиер излязоха с единна позиция. ”Важно е да се очертаят и така нар. червени линии. Които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Република Северна Македония, няма да бъде за сметка на употребата на българската история, език и идентичност, като разменна монета”, коментира президентът Румен Радев.

„Никога не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в Европейския съюз. 13:21 нека спрат да си играят с историята, с миналото и да се концентрират върху бъдещето. Да сме заедно в ЕС”, пък заяви премиерът

Държавният глава поиска изготвяне на национална позиция по темата, която да постави конкретни условия на Северна Македония.  „С ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес”, поясни Радев.

Заев: Приемаме препоръките на България

Позицията ще изготви правителството, а после с нея ще се запознае и парламентът.  „Това, което ще направим, ще бъде много ясен сигнал към управляващите в Скопие, че времето на тупането на топката, е приключило”, коментира вицепремиерът Красимир Каракачанов

„България винаги е подкрепяла европейската перспектива на Западните Балкани, в това число и на република Северна Македония. Но тази подкрепа никога не е била безусловна”, обясни външният министър Екатерина Захариева.

„Трябва категорично да заявим нашите условия.  Правителството до няколко дни да представи своя позиция по тези теми, включително условията свързани с евентуална подкрепа. Тогава и БСП за България ще излезе със своята позиция”, коментира Кристиан Вигенин от БСП.

Премиерът Борисов уточни, че заедно със Северна Македония, Албания също трябва да стартира преговори за европейско членство. И обяви, че с патриотите са в пълно единомислие по темата.   Каракачанов като войвода е по-твърд, така по шамарите са му в речника. Ние сме по-дипломатични. На 15 октомври, предстои и заседание на Комисията по исторически и образователни въпроси между двете държави, на която ще стане ясно дали Северна Македония ще се съгласи с условията на страната ни.

А от днешното изявление на държавния глава стана ясно, че българското правителство ще използва всички лостове, България да поеме Airpolicing на Македония на ротационен принцип в рамките на НАТО. Имаме ресурса и техниката за това, заяви президентът Радев.

Каква е цената на членството на Северна Македония в ЕС?

Северна Македония приема препоръките на България, заяви премиерът Зоран Заев. Той поясни, че може бързо да се намери решение за откритите въпроси със страната ни, още повече, че е подписан договор, в който се признава общата история. Македонският министър - председател подчерта, че Скопие е за сътрудничество с България, а целта на страната е да заздрави приятелството и добросъседството. Заев напомни, че България е един от най-силните поддръжници на членството на Северна Македония в евросъюза и очаква това да се докаже и при гласуването на решение за получаване на дата за преговори.

„Ние подписахме договор, в който приехме, че имаме обща история. Разбира се, част от историята ни е уникална за двете страни и вярвам, че в този дух комисиите ще намерят решение. Не трябва да насилваме нищо. Наистина резултатите са огромни. България е наш силен поддръжник. Аз вярвам, че ще бъде един от най-силните поддръжници сега на Европейския съвет”, коментира македонският премиер.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.