Темата коментират доц. Наум Кайчев, историкът Кирил Илиев и депутатът от ВМРО Юлиян Ангелов

"От конфликта между София и Скопие печели Белград". Това заяви в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините" историкът Кирил Илиев. 

По думите му позицията на страната ни спрямо управляващите в югозападната ни съседка трябва да бъде твърда. "Тя трябва да бъде и ясна. Но на чисто битово ниво се надявам да подхождаме и с малко повече толеранс към хората в Македония", коментира историкът. 

Каракачанов: ВМРО напуска властта, ако подкрепим Северна Македония за членство в ЕС

Според Илиев ако България търси приятелство със Северна Македония от тук нататък, първата стъпка към него трябва да е отмяната на 11 октомври като национален празник на нашата съседка.

„В момента основният проблем е вече в по-новата история. Според македонските историци революционерите са македонци. Ние  смятаме, че България и Македония са братски държави и трябва да почитаме заедно всички тези личности”, коментира Юлиян Ангелов, депутат от ВМРО.

Каракачанов съветва да не се подкрепя Северна Македония за ЕС

„Днес даваме един знак за добра воля. От тук нататък нашата позиция ще бъде предвидима”, коментира доц. Наум Кайчев, заместник-председател на съвместната комисия между България и Македония. 

По думите му все още членовете на комисията не са стигнали до консенсус относно произхода на революционера Гоце Делчев. „До този момент по-скоро чрез процедурни ходове отказват да се стигне до решение по въпроса за Гоце Делчев. Македонските историци упорито отказват да достигнат до документите, доказващи произхода му”, каза доц. Кайчев. 

СРЕЩА ПРИ ПРЕЗИДЕНТА: България подкрепя Северна Македония за ЕС, но под условие

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.