Според вицепремиера гражданите на Северна Македония са жертва на асимилаторска политика

Вицепремиерът и министър на отбраната  Красимир Каракачанов с остра позиция за приемането на Северна Македония в ЕС. Каракачанов е категоричен, че на този етап България не трябва да дава зелена светлина за започване на преговори, докато"не бъдат изчистени всички фалшификации от историята на българския народ в Македония".  

Острият коментар на вицепремиера беше предизвикан от интервю, дадено от македонския
президент Стево Пендаровски за тамошна медия, в което той говори за произхода на Гоце Делчев. Според Каракачанов, думите на Пендаровски означавали, че „България трябва услужливо да тупа топката, а не да води разговори по същество”. „Така разкрива замисъла на Скопие всъщност да саботира процеса”, смята Каракачанов.

СКАНДАЛ В СКОПИЕ: Публикуваха записи, намекващи за корупция в съдебната система

„Има хиляда исторически извори за тази тема, че не се е борил за Велика България, Санстефанска България или за присъединяване на тогавашната османска провинция Македония към България. Той се е борил за автономна и самостоятелна Македония. Ето ви практичен пример - ако аз или вие днес поискаме българско гражданство - трябва да се определим не само ние, но и всички наши предци, че са българи. Дали това е така или не, за да получите българско гражданство през 2019 година вие трябва да се пишете българин. Искате да ме убедите, че в този исторически контекст, през 1901 година Гоце Делчев е можело да се пише македонец? Такива са били обстоятелствата тогава”, коментира Пендаровски.

Нов балкански дипломатически скандал с Борисов

Каракачанов уточнява, че  острата му позиция не е  отношение към хората в братска Македония, а към политиците, боравещи с, цитирам, коминтерновски прийоми и смятащи, че могат да влезнат през задния двор в ЕС за сметка на България.

На 17 октомври предстои Европейски съвет, на който се очаква лидерите на страните от ЕС да вземат решение за начало на преговори за членство на Македония и Албания в ЕС.  Решението ще се вземе само с абсолютно мнозинство. Дори и само една държава да бъде против, решение не може да бъде взето.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.