Съоръжението заработи в Голямото тихоокеанско сметище

Система за почистване на океана започна да събира пластмасови боклуци от Голямото тихоокеанско сметище след едногодишни проби, съобщи БТА.

„Горд съм да споделя с вас, че вече събираме пластмаса”, каза на пресконференция в Ротердам изобретателят на системата Боян Слат.

Почистващата система може да улавя пластмаса с всякакви размери, включително и микропластмаса. Целта на проекта, стартирал през 2013 г., е да бъдат инсталирани плаващи почистващи устройства на пет сметища, образувани от океанските течения. Първото беше поставено на най-големия остров от боклук - на около 2000 км от калифорнийския бряг.

Рекордно спускане под вода откри пластмасови отпадъци на дъното на океана

Съоръжението се състои от две свързани извити пластмасови тръби с дължина около 600 м, които плават на повърхността на водата. Под тях има 3-метров екран. Боклукът влиза в тръбите и се събира оттам.

Конструкцията беше изтеглена в открит океан през септември 2018 г., но трябваше да бъде върната на сушата, след като се оказа, че има проблеми в задържането на събраните боклуци. Те бяха отстранени и инсталацията беше върната в океана.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК