Премиерът Борисов увери, че никой няма намерение да взима децата от родителите им

Служител на военното министерство беше уличен за масовата истерия, че се отнемат деца. В организирането на паниката са участвали външни фактори, но и български политици, чиновници и  пастори. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев. Той описа ситуацията като режисирано мероприятие, чиято цел е  да държи хората в страх.

Държавата е категорична - в разпространяването на невярната информация има политическа намеса.

Премиерът Бойко Борисов увери, че никой няма намерение да взима децата от родителите им, а държавата се противопоставя само и единствено на домашното насилие, което им вреди. А прокуратурата образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

„Ще проверя и ще взема необходимите мерки, ако това се окаже вярно”, добави вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Дончев за паниката в три училища: Външни и вътрешни сили са замесени

Томислав Дончев обяви, че ситуацията се използва в предизборната кампания. „Поне няколко кандидат-кметове и категорично една политическа сила е ангажирана”, разкри той.

Данни за подобни внушения от правителството имало от няколко месеца, а службите работят по тяхното предотвратяване.

„Има граници, които не бива да се минават. Това си е умело режисирано мероприятие”, допълни Дончев.

Истерията е тръгнала от социалните мрежи. „От уста на уста, от профил на профил, нещата стават стихийни. Нормално е, първосигнално родителите да тръгнат да спасяват децата си”, посочи Антония Захариева от Ромската академия за култура и образование.

Пасторите в сливенския кв. "Надежда", споделиха, че са опитвали да решат проблема с разговори. „Това се случва през четири години. Може би интерес имат политиците”, коментира пасторът Румен Белев.

Заради слух за отнемане на деца: Родители опразниха училища в три града у нас (ВИДЕО+СНИМКА)

„Очевидно опитите са организирани, тъй като са в цялата страна. Очевидно става въпрос за престъпна злоупотреба със страховете на родителите. В Сливен хората вече се успокояват и очакванията са, че още утре нормалният учебен процес ще бъде възстановен. Държавата ще търси отговорните”, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

В Сливен хората вече се успокояват и очакванията са, че още утре нормалният учебен процес ще бъде възстановен. А държавата ще търси отговорните. „Това е чудовищна лъжа
аНе знам, чие съзнание роди това и как може да се говори по този начин. Как може да се протестира, срещу стратегия, която я няма или да се говори, че я има”, посочи министър-председателят Бойко Борисов.

Потърсихме за коментар началника на пресцентъра на Министерство на отбраната.Пред NOVA Александър Урумов отрече да има участие в създалата се масова психоза. „Да, някак си се получи такова замесване на моето име.  И съм повече от 20 години в публичните комуникации, знам, че няма случайни неща с появата на имена, но така стоят нещата. Аз съм спокоен, защото нямам нищо общо с тази истерия в Сливен. Моето лично мнение е, че децата трябва да бъдат в класните стаи. Казах, че съм готов да предоставя всички свои комуникационни средства – мобилен телефон, лаптоп, двата ми профила във Facebook – нямам от какво да се притеснявам”, коментира той.

"Ще проверя и ще взема необходимите мерки, ако това се окаже вярно", каза военният министър Красимир Каракачанов. 

Репортер: Георги Манев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.