Те изразиха недоволството си пред Министерството на здравеопазването

Студенти по медицина протестираха срещу новите правила за придобиване на специалност. Според проект на Здравното министерство бъдещите специализанти ще са задължени да работят три години след завършването си в болница, посочена от ведомството.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Деница Цанова е дипломиран лекар и бъдещ специализант. Новите правила обаче я притесняват,защото я оставят без право на избор.

„Не искам да бъдем принудени да работим някъде, където министерството е избрало”, каза Деница Цанова.

Изискването лекарите да работят три години в конкретно лечебно заведение ще важи за медиците, които ще специализират държавна поръчка. Срещу новите правила се обявиха бъдещи и настоящи специализанти, които настояха тези текстове да отпаднат.

Ананиев: 200 млн. лв. ще влязат в здравеопазването чрез увеличение на цените на клиничните пътеки

Пред Здравното министерство медиците протестираха и срещу условието да върнат парите на държавата в случай, че не изпълнят условията й.

„Тази държавна субсидия,която се отпуска е нашето трудово възнаграждение - ние сме работили за него пълноправно и не е редно ако този трудов договор не ни устройва да връщаме заплати”, посочи Николина Колева.

„Опитът на Министерството да осигури кадри чрез задължение по-скоро ме кара да избера терминал 2 вместо да остана тук. Нека да ни осигурят условия и ние ще останем мотивирани доброволно да работим тук”, каза студентът по медицина Никола Дончев.

Представители на протестиращите бяха поканени на среща със здравния министър. Междувременно недоволните студенти блокираха движението пред ведомството за час.

Пред протестиращите Кирил Ананиев пое ангажимент, че няма да се бърза с наредбата, а текстовете й ще бъдат прецизирани.

Трети протест на Педиатрията в София

За началото на ноември е насрочена нова среща между протестиращите и министъра, на която се очаква да бъдат обсъдени постъпилите предложения за корекции.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.