Ще има глад за кадри и в държавната администрация

Топ 5 професии на бъдещето определи Министерството на труда в мащабно проучване на пазара в следващите 15 години.

След 15 години ще се търсят най-много учители от 1 до 12 клас. След тях се нареждат специалисти, които се грижат за здравето ни като медицински сестри и акушерки. Оказва се, че и в държавната администрация ще има глад за кадри.

Причините за бъдеща липса на работна ръка в тези сфери е, че 50% от хората, които работят сега са на възраст от 50 и повече години.

Пазарът ще търси повече хора със средно образование и квалификация. Ще има излишък на висшисти. В момента един от четирима заети с висше образование работи на позиция, която не изисква университетска диплома.

Според проучването трябва да започнем да се ориентираме в други посоки, ако работим в сферата на търговията, където днес са заети близо 520 000 българи, а след 15 години ще намалеят със 155 000. Ще се търсят и по-малко сервитьори, бармани и готвачи.

Въпреки промените остава стабилна тенденцията работа да има в големите градове за сметка на периферията. След 15 години най-лесно бихме се реализирали в София, Пловдив, Варна и Бургас.

„Нерядко съм чувала израза, че София е в ЕС, останалите региони все още не са. При отворен пазар на труда малкият предприемач в периферния регион се конкурира с целия ЕС”, посочи доц. д-р Ралица Ганева от катедра „Статистика и иконометрия” в СУ.

Кои ще са най-търсените професии у нас?

Все по-малко ще се търсят продавачи. Заради намаляващото население ще се купува по-малко. От друга страна предстои преструктуриране на икономиката.

„Един малък бизнес предполага издръжката на много малък брой физически лица. Или малките бизнеси в търговията ще затворят, или ще съкратят бройката работни места, тъй като собствениците и техните семейства все по-активно ще се включват”, добавя доц. д-р Ралица Ганева.

ВИСШИСТИ СТАВАТ ПРОДАВАЧИ: Кои ще са най-търсените кадри?

Такъв е случаят на Сунай, който продава дрехи от 22 години. Вече е и шеф, и доставчик, и продавач по неволя. „16 години сме имали продавач-консултанти. Възникна проблем със заплащането. Парите не достигат и затова хората не искат да работят”, каза търговецът Сунай Алиев.

В дългосрочен план може да се наложи спешна преквалификация и в доскорошния продавач да се намери скрит учител, за които ще има глад. През 2024 г. в образованието се очаква да бъдат заети 204 хиляди души, от тях половината ще са над 50 години, а 80 % - жени. За да има повече педагози, ще са нужни и повече пари.

„В проектобюджета за 2020 г. е предвидено 10%  увеличение на заетите в бюджетния сектор”, коментира министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

ДО 2032 Г.: Излишък на висшисти и недостиг на хора със средно професионално образование (ВИДЕО)

След 4 години  се очаква най-много хора да работят в преработващата промишленост. Въпреки спада – голям процент ще останат в търговията и ремонтите на автомобили. Най-малък остава секторът на информационните технологии, който ще заема малко над 3% от пазара на труда.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.