Прогнозата е на социалното министерство

Излишък на висшисти и недостиг на хора със средно професионално образование. Такава е прогнозата на социалното министерство. Само за 13 години до 2032 г. на пазара на труда ще има недостиг от 94 000 кадри със средно образование. Най-търсени ще са продавачите – над 162 000 и секретарите – 121 000.  Ще има глад за шофьори на камиони и автобуси  – над 105 хиляди работни места. Ще се наложи ли преквалифициране на днешните работещи?

Бисер Петков: През 2032 г. заетите ще бъдат с 3,4% по-малко

Дарина Кабакова буквално е на гребена на новите тенденции. Преди да се преориентира и да стане шофьор на автобус, е шампион по гребане на България – с медали от републикански и международни първенства. Свикнала е да се справя в бурни води. „Рискувам и печеля – винаги, винаги съм рискувала“, казва тя. И още първенци като Дарина ще трябва да рискуват в ново поприще, според прогнозата на социалното министерство.

Бисер Петков: Промените от 2015 г. доведоха до финансово стабилизиране на пенсионния фонд

„Пазарът в България има структурен излишък на лица с висше образование“, обяснява социалният министър Бисер Петков.

За Дарина това не е причина да остават незаети места: „Един висшист може да работи всяка една работа“, смята тя. А държавата ще разработва програми срещу разминаването между нуждите на пазара и избора на новото поколение.

Проверяват сигнали за фалшиви трудови книжки

„В бъдеще ще се засилва недостигът на кадри със средно образование, аз бих добавил и средно професионално обраование. Вече нашият пазар на труда усеща последствията от неблагоприятното демографско развитие.“, обяснява министър Петков.

Промени се чакат и в другите ниши на пазара на труда. Ще се търсят учители, медицински сестри и акушерки.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.