Лекарите обаче смятат, че ще има ощетени пациенти

Безплатни ваксини срещу грип за пенсионери над 65 години - това предвижда Националната програма за 2019 - 2022 г. А според статистиката в България те са общо около милион и половина.

С отпуснатите средства ще могат да се ваксинират около 10 % от пенсионерите - или 148 хиляди души. Всяка година тази бройка ще се увеличава, за да достигне през 2022  година - 25% от пенсионерите. Бюджетът за ваксини тогава ще бъде 2,5 млн. лв.

Специалист: Четири щама на грипа ни атакуват тази зима

Оказва се, че близо 40 на сто от смъртните случаи при грип са сред хора, навършили 75 години. Медиците обаче смятат, че ще има ощетени пациенти.

Всеки личен лекар трябва сам да прецени колко от пациентите му над 65 години попадат в рисковата група и ще се възползват от безплатната ваксина.

Д-р Тодор Кантарджиев поясни, че това са хора с хронични заболяван

„Това са хора с хронични заболявания – белодробни или на сърцето, например”, поясни д-р Тодор Кантарджиев.

НА ЛОВ ЗА АНТИВАКСЪРИ: Социалните мрежи ще блокират слухове за имунизации

Д-р Гергана Николова е подготвила  списък за своите пациенти, но смята, че ще има ощетени.

Може би трябва да разиграваме томбола, ще трият билетчета отвън и на който се падне спринцовка, ще му правим ваксина, а на който се падне пръстче ще кажем догодина. Това е много несериозно”, каза Николова.

Според Националното сдружение на общопрактикуващите лекари програмата е трябвало да бъде насочена към определени рискови групи.

И още програмата е трябвало да започне началото на октомври.

„Отлагането се дължи на 2 причини –от една страна СЗО изготви своите препоръки един месец по-късно от обикновеното. Втората причина е свързана с нови научни данни”, каза д-р Анвар Расули, медицински директор, противогрипи ваксини.

По данни на Здравното ни министерство в България имунизационният обхват с грипни ваксини е твърде нисък. През 2017 г. е бил 2,4% за всички рискови групи, затова смятат, че притесненията за недостиг на ваксини против грип през 2019 г. са неоснователни.

Междувременно в момента липсват каквито и да е противогрипни ваксини в аптеките. Фармацевтите ги очакват следващата седмица.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.